Det här med droger, missbruk – och kriminalisering

Av Carin Åberg 2020-08-13

Amfetamin (C6H5CH2CH(NH2)CH3, eller enklare C9H13N) är ett artificiellt ämne som togs fram på 1880-talet och fick stor militär uppmärksamhet under andra världskriget för att få soldater att kunna kämpa utan mat och sömn. Ämnet anses vara beroendeframkallande och handel med det är kriminaliserat. Har funnits som ”drog” sedan länge i Sverige. Kallas ”uppåttjack” eftersom verkan är ökad aktivitet.

LSD (LSD-25 eller lysergsyradietylamid, C20H25N3O), är ett semisyntetiskt psykoaktivt, hallucinogent...

Börja prenumerera för att läsa detta innehåll.

Starta din prenumeration här

Eller logga in på ditt konto nedan:

 

 


   Carin Åberg är äntligen pensionär. Har en bakgrund som bland annat filosofie doktor i medie- och kommunikationsvetenskap, filosofie kandidat i teoretisk filosofi, databasmodulator, ljudtekniker, författare, pottkusk och städerska.
Kan som pensionär skriva om vad som helst, när som helst. Född på landet i Åmot, Gästrikland.
Carin är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.