Baron Münchhausen och Donald Trump

Av Börje R P Carlsson 2020-08-24

Under sent 1700-tal härjades en stad svårt av ett krig. Eftersom krig på denna tid ofta var ett dagsljusjobb var det förhållandevis lugnt den mörka tiden av dygnet. För att underhålla och roa stadens invånare sattes en teater upp som skulle skildra den störste lögnare som världen skådat. En lögnare som var så fullständigt osannolik att de flesta faktiskt blev både underhållna och roade. Ingen tog baronens ”sanningar” på allvar och succén var given.

En excentrisk man dyker upp och påstår sig vara den riktige baronen. Han försöker avbryta tillställningen och hävdar att det pågår flera krig varav ett krig berodde på en vadslagning mellan honom och en turkisk sultan.

Den riktige baronen är djupt upprörd eftersom teatern tog ifrån honom hans upplevelser och genomlevda erfarenheter. Allt som han sagt var sant och också historien om hur han ridande på en kanonkula var på väg till Turkiet.

Halvvägs framme kom han att förstå att han förmodligen skulle bli ensam mot sultanens hela armé. Han ändrade sig därför och hoppade på en turkisk fiendekula som var på väg mot hans armé. Denna kula förde honom hem igen.

Baronen berättar vidare att folk får förtroende för honom och för att få hjälp i kriget börjar han i en luftballong söka efter sina forna vänner Albrecht, Berthold, Adolphus och Gustavus.

Albrecht är världens starkaste man, Berthold är den snabbaste löparen på planeten, Adolphus är den som kan se längre än det största teleskopet och Gustavus är den som kan utblåsa vindstötar som är starkare än orkaner.

Kvartetten och Münchausen slår listigt och förslaget ut turkarna inför deras sista attack. Münchausen avslutar sin historia när han kommer tillbaka till teatern och med förvåning ser befolkningen att turkarna mystiskt har försvunnit.

Tidigt 2000-tal inträffar en upprepning av denna barons äventyr. I USA sätter baronens motsvarighet upp ett högt mål. Han ska utan att anstränga sig, utan att tala sanning och utan att utblotta sig bli världens mäktigaste man.

Han börjar, trots att han själv tycks vara ett koncentrat av ovan omtalade kvintett, därför söka land och rike kring för att försöka hitta bundsförvanter. Han är dock alltför svekfull och hittar inga riktiga vänner utan får nöja sig med de som för snöd vinnings skull är beredda att ge honom den hjälp han behöver för att nå sitt mål.

Hans bundsförvanter ser brister, svagheter och ren dumhet och förstår att han kan styras i vilken riktning som de önskar. Han är i humör som en illbattig femåring och kan likt Sven Dufva fås att göra allt men göra allt på tok.

Demokrater och republikaner har under årens lopp växlat av varandra i maktpositionen som världens mäktigaste ledare. Alla har de det gemensamt att de var förhållandevis sansade och lugna män.

OBS män, för det närmaste de kommit till en kvinnlig makthavare var i det senaste valet då kampen om makten stod mellan en förhållandevis klok och sansad kvinna och denna heltokiga galenpenna till man.

Mannen, Donald Trump når sina mål och är snart världens mäktigaste man. Utan att anstränga sig, utan att tala sanning och rikare än någonsin kan han nu styra sitt land, USA.

Han styr så dåligt att till och med hans anhängare börjar häckla honom, genomskåda honom och inse att de närt en orm vid sin barm.

USA var för många människor runt om i världen drömmarnas land men har nu förändrats till mardrömmarnas land. Att Donald Trump kunnat bli USA:s president får man nog tacka en del världsledare för men framförallt en minoritet av den amerikanska befolkningen.

Den befolkning som nu bannar sin dumhet, sin korttänkthet och okunskap genom att häckla USAs motsvarighet till baron Münchausen.

Förhoppningsvis är eran Trump över redan i höst även om Trump själv inte säger sig kunna berätta om han skulle acceptera ett nederlag i nästa val. Han kan ju hoppa på en kanonkula som för honom till någon av världens övriga illbattingar eller likt Putin ändra grundlagen. Ändra den så han kan sitta kvar de närmaste tre hundra åren.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.