Foto Johan Nilsson/TT

När polis stjäl – och människor dör

Av Börje R P Carlsson 2020-09-03

En del poliser och en del polisanställda tycks sakna allt vad moral och heder heter. En del av detta kan ligga i statsmakternas ihärdiga kamp för att anställa fler poliser och fler civilanställda. Denna ihärdiga kamp leder till att ett antal mindre lämpade individer blir anställda och väl hos polisen ligger hela ”godisbutiken” (beslagsförrådet) öppen för de som saknar samvete.

Jag har en känsla av att ett antal felrekryteringar skett under åren efter förra rikspolischefen Eliassons uppmaning om att en större del av de sökandena måste godkännas.

Polisens beslagsförråd kan nog verka lockande och eftersom en stor del av det beslagtagna ofta saknar ägare och ibland ska förstöras kan frestelsen för en del bli övermäktig. Det är således ingen hög tröskel för en normlös människa att övervinna.

När väl karusellen är igång ger det ena det andra och allt värdefullare föremål får fötter.

Idag har tydligen denna verksamhet blivit mer eller mindre organiserad och som det såg ut, av polisers mailväxling, kunde man ”paxa” för nästa mutterdragare, vinkelslip eller liknande som dök upp.

Detta leder osökt tankarna, i varje fall för en misstänksam person som jag, in på funderingar som är så ohemult gräsliga att jag egentligen inte vill skriva dem men har jag sagt A måste jag säga B.

Kan detta ”paxande” rent av uppfattas som en beställning till mindre normlösa poliser?

När bandit A anträffas med en misstänkt stulen mutterdragare ska i alla fall A inte ha den och eftersom polisen B paxat för ett slikt föremål kan vägen mellan beslut och handling vara kort.

De flesta poliser står moraliskt långt över detta men de få som missbrukar sin roll tycks inte förstå att deras beteende belastar hela poliskåren antingen de är poliser eller civilanställda.

Nu senast är det någon som stulit en ölflaska med amfetaminbas. Denna flaska har efter vad som sägs ett par led senare hamnat hos en kvinna som present. Kvinnan tog en klunk men spottade genast ut den vedervärdiga vätska hon fått i munnen. Men för sent. Hon blev medvetslös, hamnade i respirator för att något dygn senare dö av förgiftning.

Här har således någon stulit ur ett beslagsförråd och utan några onda avsikter låtit stöldgodset gå vidare med denna gräsliga upplösning.

Nu ska detta utredas av före detta kollegor till den misstänkte tjuven och också hälarna därefter. Med min bakgrund vet jag att internutredarna, förr, oftast inte var de vassaste knivarna i lådan och därför utgår jag ifrån att denna stöld aldrig helt kommer att klarläggas.

Om de skulle få fram en tjuv kanske stölden kommer att betraktas som grov stöld men den som överlämnade flaskan till den nu avlidna kvinnan vad ska han misstänkas och dömas för? Häleri? Räcker det?

Det här blir förmodligen en svår nöt att knäcka för de internutredare som sällan brukar hamna i så svåra situationer som denna.

Det här är något som måste klarläggas in i minsta detalj eftersom varenda polis kommer att betraktas med viss skepsis. Polisens anseende står på spel och jag hoppas att de som vet något om detta inte håller inne med vad de vet i den heliga kollegialitetens namn. Denna stöld blev bara för mycket för alla de skötsamma och ärliga polisanställda som trots allt är i en stor majoritet.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.