Vad är straffets syfte och verkan?

Av Carin Åberg 2020-09-09

Skrev om straff, och fick en kommentar om att straffen i Sverige är ”löjligt låga”. Min kommentar: och med högre straff åstadkommer man – vad? Lägre brottslighet? Makthavarna har höjt straffen för våldsbrott i Sverige i säkert trettio år nu. Och åstadkommit – vad?

Okej, det är häftigt att skriva och få sina texter publicerade. Bland de reaktioner jag får är en del positiva, och då stärks givetvis min självbild, jag får bekräftelse – men de som är negativa eller åtminstone ifrågasättande är mer intressanta. För då måste jag tänka efter.

Det här med att höjda straff skulle göra någon nytta vill jag ha papper på och inte bara tidningspapper, för så vitt jag vet har det aldrig belagts att högre straff ger lägre brottslighet.

Snarare ger högre straff en högre benägenhet för presumtivt brottsliga att inte åka fast. Kanske med beväpning. Och med ett vapen i närheten ökar risken för ett grovt våldsbrott säkert. Fast mot felparkering tjänar nog kraftigt höjda böter sitt syfte.

I alla fall. Min konterpart hade fler argument. Han skriver om Engla Höglund och den katastofala missen som Polismyndigheten gjorde i fallet ”Pernilla”. Och som Leif GW sagt: ”hade Eklund fångats i samband med Pernilla hade ingen vetat vem Engla var”.

Jag har bott i Falun och min dotter vandrade längs Tisken – samma väg som Pernilla vandrade – samma dag, vid ungefär samma tid. Men min dotter var inte på väg mot Östra Främby, hon vek av mot Gamla Främby och Källtorp. Men jag fick hjärtat i halsgropen, när hon berättade.

Jag känner igen namn från undersökningen och vet inte hur kompetenta poliser de är. Men min kritiker har absolut rätt. Polisen gör ibland ett uruselt jobb.

Men. Skapar mer (odefinierade) pengar till polisen och skärpta straff bättre förutsättningar för att lösa brott? Måste man inte vara lite mer precis?

Vi är några tjejer som träffas ibland (trots Corona – vi är bara fem stycken: en 80+, en 60- och tre 60+ – och träffas mest utomhus) och på senaste träffen diskuterade vi brott och straff.

Min allra bästa vän menade att hårdare straff i form av längre fängelsevistelse håller brottslingar borta från gator och annat. Jo, men, ska en enskild dömas, bära ansvaret, i akt och mening att hålla brottslingar borta från gator och annat? Fungerar det?

Vart har strafftänkandet då tagit vägen? Och vad om att få rätt kontakter och uppfostran? På ”förvaringen”, på anstalterna? Kanske har hon rätt, jag har inte tänkt färdigt i den frågan än.

Men ”jag kan inte släppa” (som det heter numer) det där med meningen med straff. Någon gång strax före jul förra året, var det väl, sköts två barn ihjäl i Malmö. Sverige drabbades av ett ”trauma”, som det heter i medierna.

Men, i alla fall. ”Studio Ett” i Sveriges Radio sände, jag tror, tre program på temat. Där fick männskor från Malmö med olika roller komma till tals. Och jag tyckte att flera av dem hade verkligen vettiga synpunkter. En del av de mindre vettiga, ropade på ”strängare straff” och ”ändrad straffrabatt”: ”vi måste komma åt det här”. ”Kan vi hitta ’riskgrupperna’ i tidig ålder kan vi vidta åtgärder”.

Hmm. Jag förstår inte riktigt…

Andra hade andra förslag. Jerzy Sarnecki, medialt känd kriminolog, hävdar i ett annat sammanhang att det finns lyckosamma program för att förebygga kriminalitet. Komma ifrån det här med att barn blir dödade.

Bland annat ett program – ”Constant visiting” där en representant för en myndighet ska besöka ”utsatta grupper” som fått en bäbis – fyra- fem gånger i veckan under två års tid. För att – ja vadå?

Jag skulle inte vilja bli utsatt för dessa besök även i fall jag var en ung mamma som fått en bostad i ett miljonprogram och kanske därför var utsatt (vilket jag kanske var, då, men min dotter och jag har genom åren skrattat gott åt en hel del åtgärder.).

Men jag tänker på vad flera av deltagarna i ”Studio Ett” sa, och som många andra sagt: det handlar om så grundläggande, väsentliga saker som möjligheter att försörja sig, få en bostad, göra karriär (valfritt legitimt område). Få folk att inse det mer hållbara i tillvaron…

Måste vi höja straffen för att åstadkomma det?

Sen måste jag göra en annan anmärkning i straffdebatten: de som menar att kriminaliteten i Sverige skulle minska ifall vi minskade invandringen. Hur tänker de när det gäller de så kallade ”etniska svenskarna”? Det är ju faktiskt så att majoriteten som begår brott i Sverige är just ”etniska svenskar”. Vad ska vi göra med dem? Skärpa straffen…?

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Carin Åberg är äntligen pensionär. Har en bakgrund som bland annat filosofie doktor i medie- och kommunikationsvetenskap, filosofie kandidat i teoretisk filosofi, databasmodulator, ljudtekniker, författare, pottkusk och städerska.
Kan som pensionär skriva om vad som helst, när som helst. Född på landet i Åmot, Gästrikland.
Carin är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.