Ebba Buch. Foto Jonathan Näckstrand /TT

Ebba Busch vill använda våra biståndspengar till kriminella invandrare

Av Andreas Magnusson 2020-09-08

Jimmie Åkesson satte förmodligen spettekakan i halsen i måndags morse när han insåg att Ebba Busch precis gjort ett utspel som han omöjligen kan toppa. Vi som har följt Kristdemokraternas förändring från humant icke-socialistiskt parti med kristna värderingar till ett reaktionärt högerparti för samvetslösa egoister är inte förvånade, men vi undrar givetvis fortfarande om det finns någon gräns för hur lågt partiet kan sjunka.

Det senaste utspelet handlar om att Kristdemokraterna vill använda 1,8 miljarder av våra biståndspengar för att bygga fängelser utomlands. Dessa fängelser ska framförallt användas för fångar med bakgrund i andra länder – sådana som efter avtjänat straff ska kunna utvisas.

Rent konkret innebär det att de vill ta pengar från de allra fattigaste och mest utsatta människorna och istället lägga dem på kriminella invandrare.

Därmed har Ebba Busch lyckats med flera saker. Hon har lagt ett förslag som tydliggör att hon ser invandrare som andra klassens medborgare och hon har markerat att partiet är mer intresserade av att spärra in kriminella än att hjälpa fattiga och behövande.

Svensk biståndspolitik har sina brister men vår utvecklingspolitik rankas som bäst i världen enligt den årliga mätningen Commintment to Development Index (CDI). Så här skriver Sida om biståndsbehovet:

”I en tid då biståndet behövs mer än någonsin bidrar svenska insatser till att möta vår tids största utmaningar: 79 miljoner människor befinner sig på flykt. I dag pågår 41 väpnade konflikter (i början av 2019) och naturkatastrofer blir allt fler till följd av klimatförändringarna. Utvecklingen i många länder när det gäller demokrati och mänskliga rättigheter går åt fel håll.”

Det är mot bakgrund av det här man ska se Ebba Buschs utspel om att vi istället ska satsa stora delar av vår biståndsbudget på att spärra in människor som har begått brott i Sverige.

Om Kristdemokraterna får igenom sitt förslag om svenska fängelser i bland annat Afghanistan och Somalia innebär det att vi tvingas skära ner på annat bistånd eftersom pengarna inte räcker.

Under 2019 bidrog svenskt bistånd till att 25 länder har antagit lagar som främjar jämställdhet. I Uganda antogs till exempel en lag som stärker kvinnors rättigheter vid giftermål och skilsmässa, och i Sierra Leone förbjöds barnäktenskap.

Svenskt bistånd genom Sida har under 2019 lett till att mer än 3000 elever i Syrien har kunnat få skolutbildning.

Svenskt bistånd har under 2019 lett till att 1,3 kilometer mark har röjts från minor ibland annat Bosnien, Ukraina, Irak och Mosambique.

Sidas arbete har också bidragit till att 3216 barn har släppts fria från väpnade grupper. I Somalia har stödpengar lett till att 256 000 kvinnor och barn har fått tillgång till vård. Man har också kunnat vaccinera 107 000 barn och ge dem näringstillskott.

Det som nämnts är bara ett axplock av de viktiga verksamheter runt om i världen som finansieras med svenska biståndspengar.

Ebba Busch har ännu inte klargjort om det är katastrofhjälpen vid svältinsatser som ska ställas in, om det är möjligheten för barn att få gå i skolan, om det är arbetet mot könsstympning, akut ambulanshjälp i krigsdrabbade områden eller om det är hälsovårdsarbetet som ska minska.

Enligt Sida finns det två sorters bistånd:

  • Det första är humanitärt bistånd som ges akut för att rädda liv vid väpnade konflikter, naturkatastrofer och andra kriser.
  • Det andra är utvecklingssamarbeten som handlar om långsiktiga satsningar för att stärka länder som försöker återhämta sig från kriser och katastrofer.

Med Kristdemokraternas förslag kan vi nu också tala om en tredje sorts bistånd – det som innebär att man snor pengar som skulle gå till behövande för att locka SD-väljare till det egna partiet.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.