Ulf Kristersson och Johan Forssell. Foto: Marko Säävälä /TT

Svenska mästerskapen i brottsbekämpning

Av Börje R P Carlsson 2020-09-23

Moderaternas 10-punktsprogram för att komma tillrätta med den grova kriminaliteten. Ett till intet förpliktande dokument som bara visar att vad Moderaterna håller på med är plakatpolitik där det är viktigare att säga något högt än att verkligen komma tillrätta med kriminaliteten.

Dubbla straff för gängkriminella. Dubbla straffet är väl förbjudet enligt EU där det ofta framhålls att dubbelbestraffning inte får förekomma. Men kanske Moderaterna vill fördubbla straffsatsen. Jag önskar att Forssell och Ed Kristersson kunde förklara nyttan med att fördubbla straffsatsen när för det första nästan ingen åker fast och för det andra då ingen eller högst sällan någon döms till lagparagrafens strängaste straff.

Visitationszoner. Vilka är det tänkt ska visiteras? De ärliga skötsamma människor som råkar bo eller befinna sig i aktuellt område. Banditerna kommer nog att hålla sig utanför dessa zoner. Visitationszoner kommer bara att förflytta banditerna precis som övervakningskamerorna gjort.

Inför ett system med anonyma vittnen. Detta kommer knappast att förändra eftersom de misstänkta nog kan ana sig till vem som lämnar uppgiften och därefter vidta olika åtgärder där risken att en oskyldig råkar illa ut ökar. Detta kommer troligen också att nyttjas av de kriminella i deras krig mot andra gäng. Strider dessutom mot grundlagen.

Gör det straffbart att vara med i ett kriminellt gäng. Här kan man ju fundera hur medverkan i kriminella gäng ska konstateras. Räcker det med att heja på en kriminell, prata med en kriminell eller bo i samma område för att bli misstänkt – eller förväntas de bära medlemskort?

Ge polisen ökade möjligheter att avlyssna och övervaka gängmedlemmar. Dagens lagstiftning ger redan nu polisen stora möjligheter att både avlyssna och övervaka men här är förmodligen tanken att polisen ska kunna avlyssna alla utan undantag. Strider mot regeringsformen.

Fler barn till gängkriminella ska tvångsomhändertas. Här kan man ju fundera på vilken förälder som ska granskas och vems vandel som ska ligga till grund för ett omhändertagande. Ensamstående mamma som råkat få barn med en gängkriminell?

Myndigheter ska dela mer information med polisen. Kommer bara att medföra en större slutenhet där människor inte ens vågar vara öppna mot andra myndigheter om de ens funderat på detta.

Myndigheter ska aktivt delta i brottsbekämpande arbete. Här är det möjligt att någon effekt skulle kunna nås eftersom barn är påverkbara och kan danas om insatserna kommer tidigt.

Fler gängmedlemmar som är utländska medborgare ska utvisas. Återigen ett lagom luddigt förslag där förutsättningarna skapar fler frågetecken.

Gör det lättare att beslagta bilar, klockor och annan egendom från gängmedlemmar. Samma eländiga problem som i förra förslaget där frågetecken skapas om hur gängmedlemsskapet ska fastställas. Dessutom lite luddigt om vad som krävs för att ta en dyr klocka från en som inte är straffad och inte är misstänkt för brott.

Detta är således Moderaternas förslag för att komma tillrätta med gängkriminaliteten. Bara munväder och floskler om man bortser till det embryo till åtgärd som den 8:e punkten innehåller.

Inte ett ord om vikten av polisiär närvaro i de utsatta områdena trots att de allra flesta boendena där är hyggliga och laglydiga människor som inget hellre vill än att ha lugn och ro och en trygg uppväxt för sina barn.

Jag läser i bladet att banditerna börjar närma sig barn redan i 8–10 årsåldern för att värva dessa som framtida gängmedlemmar. Varför är inte polisen aktiva mot barn i dessa åldrar, inte för att värva dem till polisen, utan för att värva dem till att bli laglydiga hyggliga människor.

För många år sedan hade Eskilstunapolisen flera skolpoliser som utbildade de små människorna om lag och rätt, om trafikregler och vad som var rätt och vad som var fel. Alla barn blev sedda och fick ett namn och alla barn lärde känna ”sina” poliser till namn.

Ett förhållande som varade långt upp i vuxen ålder där skolpoliserna ofta var barnens förtrogna. Dessa skolpolisers brottsförebyggande verksamhet kan/kunde inte överskattas. Idag har polisen knappast ett ansikte eller namn hos ett enda barn.

En närvarande och förtroendeskapande polis är viktigare än allt annat för att komma tillrätta med gängkriminaliteten.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.