Foto Petros Giannakouris /AP/TT

”Det var de själva som tände eld på lägret”

Av Andreas Magnusson 2020-09-25

Ska vi i Sverige verkligen ta emot flyktingar från det nedbrunna lägret i Moria på den grekiska ön Lesbos? Inte ska man väl belöna flyktingar som bränner upp och förstör?

För några år sedan intervjuades en talesperson för polisen i Göteborg. Det handlade om studentflaken som är ett årligt problem eftersom många av firarna är alldeles för berusade och eftersom det blir stökigt och trafikfarligt.

Polismannen menade att det kunde bli tal om att förbjuda alla studentflak i Göteborg. Journalisten frågade om han inte tyckte att det var synd om alla studenter som då skulle gå miste om upplevelsen av en viktig tradition.

Hans svar var ungefär det här: ”Det skulle de ha tänkt på när de skötte sig så illa förra året.”

Det är lätt att skratta åt polismannen eftersom det är så uppenbart märkligt att dra alla studenter över en kam. Det årets studenter kunde ju inte rimligen bestraffas för vad andra studenter gjort året innan. Sådant tänkande är kränkande och ologiskt.

En formulering som jag har sett ett antal gånger nu från människor som menar att vi inte kan ta emot några flyktingar alls från det nedbrunna lägret i Moria är ungefär den här:

 ”Det var faktiskt de själva som tände eld på lägret. Ska det löna sig att begå brott?”

”De själva” innebär i det här fallet att man klumpar ihop 12 000 människor som förväntas ta konsekvenserna av en handfull människors agerande. Ungefär 5 000 av dem är barn.

Människor som gör de sortens generaliseringar är antingen lika ologiska som polisens talesperson som tyckte att årets studenter borde ha skärpt sig förra året eller så är de känslokalla rasister. Någon annan förklaring finns inte.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.