Veckans konfrontation

Varför slog du inte ihjäl henne?

Av Börje R P Carlsson 2020-10-17

Jag hör på nyheter och jag läser nyhetssidor och just nu är våld mot kvinnor på tapeten. Jag förstår inte hur detta kan vara så frekvent och hur detta kan ha fått fortgå så länge utan att vi män reagerat. Från barnsben fick jag lära mig att man inte slår en flicka/kvinna.

Även om det inte då var en dödssynd fick jag lära mig så. Detta har jag försökt förmedla till mina söner, till min omgivning och till olika förövare.

Jag har visserligen förespråkat att man inte ska misshandla någon men många mäns fega inställning att alltid välja ett offer som är fysiskt svagare och mer utsatta gör mig mer än upprörd. Det är sällan att dessa fega våldsverkare går på pumpen och misshandlar fel människa.

Jag har under mina år som polis kommit i kontakt med många män som misshandlat ”sin” kvinna. Jag har aldrig riktigt lärt mig förstå hur dessa män är funtade och jag har ännu svårare att förstå att dessa våldsmäns omgivning inte reagerar på detta våld.

Dessa fega kvinnomisshandlare säger ofta att de blivit så förbannade, så upprörda och så provocerade att de inte vetat vad de gjorde.

Detta är skitprat. Nästan varenda kvinnomisshandlande man är medveten om vad han gör/har gjort.

Jag vet inte hur många misshandlande män jag hållit förhör med men det är inget ovanligt att mannen säger ”jag blev så arg så jag vet inte vad jag gjorde och minns inte vad jag gjorde eller varför jag slog henne.”

Några följdfrågor senare, när det är konstaterat att mannen verkligen varit så rasande att han inte vetat vad han gjort brukade jag fråga honom ”varför slog du inte ihjäl henne?”

Denna fråga brukar följas av ett förvånat ögonkast. Därefter följs frågan av ett antal krystade förklaringar där mannen ofta, efter en stund, är beredd att berätta hur förbannad han blivit på sin partner.

Han hade blivit arg, ja fullständigt rasande, men inte så arg att han inte vetat vad han gjorde. Han kan ibland till och med erkänna att han med beräkning slog där det inte skulle uppstå några synliga skador utan på de ytor som var täckta av kläder.

Så de män som hävdar att de inte vetat vad de gjorde i sitt raseri talar inte sanning. Det kan naturligtvis finnas män som inte minns men då har kvinnan ofta synliga skador som kan kräva läkarvård eller rent av orsakat hennes död.

Har hon överlevt och inte har några synliga oförklarliga skador så har mannen oftast med berått och beräknat mod skadat henne fullständigt medvetet. De flesta män vet precis vad de håller på med när de misshandlar sin partner.

Nu är det dags för Sveriges män att ta ställning och sluta blunda för dessa brott. Vi måste påverka alla dessa fega män som tydligen inte förstår bättre. Denna påverkan kan ske vid olika samtal på kafferasten, lunchrasten eller när behov uppstår med anledning av ett övergrepp.

De män som slår ska känna hur omgivningen fördömer deras beteende. Inte dem, utan deras beteende. Det finns inga bra förklaringar eller ursäkter till att misshandla sin partner, utan detta beteende måste upphöra omedelbart.

Vi män måste biträda och skydda kvinnorna. Vi som inte misshandlar ska inte behöva skämmas å vårt köns vägnar.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.