Hamid Zafar. Foto Johan Jeppsson /TT

Ung och frustrerad 33-åring

Av Andreas Magnusson 2020-10-16

När den hyllade utbildningschefen, debattören och Moderaten Hamid Zafar som liksom Jens Ganman utsetts till "årets svensk" av tidningen Fokus var 28-33 år gammal, var han enligt sig själv "ung, sökande och frustrerad". Han skrev då hånfulla inlägg på nätet om judar, ensamkommande och homosexuella, ni vet sånt som vanliga frustrerade 33-åringar brukar göra. Nu är han 37 och tonårstiden är enligt egen utsago över.

Human Framtids Mats Leijon formulerade det hela bra: ”Man blir snabbt vuxen när man blir påkommen.”

Än en gång har vi alltså att göra med en person vars självreflektion kickar in i samma ögonblick som han ertappas med fingrarna i syltburken.

Den här gången är det DN som genom grävande journalistiskt arbete har lyckats knyta flera anonyma inlägg på Twitter, Flashback och numer nedlagda högerextrema sidan Nationell.nu till Hamid Zafar.

Hamid Zafar var inte bara barn- och utbildningschef i Mullsjö kommun utan också gästskribent på Göteborgs-Postens ledarredaktion och expert i Moderaternas integrationskommission. Nu har han fått sparken från samtliga uppdrag med en sådan hastighet att man nästan tror att LAS-utredningen redan har klubbats igenom.

I ett anonymt inlägg på Twitter skrev Zafar så här till Sverigedemokraten Kent Ekeroth år 2011:

”Så får vi höra dig böna och be på dina usla judiska knän?”

Zafar arbetade som utredare på Skolinspektionen 2013 vid tidpunkten för följande Flashbackinlägg om upplysningsmaterialet Om detta må ni berätta som då spreds till alla Sveriges högstadieelever i syfte att upplysa om nazismens illdåd:

”Syftet med boken är att skapa ett slags kollektivt masspsykos där eleverna matas med hur fruktansvärd Förintelsen var.”

Zafar arbetade som rektor på Sjumilaskolan i Göteborg när han 2016 skrev följande om hazarer:

”Ni vet dessa mongoler som påstår att de är 13-15åringar hela bunten trots att de är 25-30.”

På sätt och vis är Hamid Zafars twittrande och flashbackskrivande inte särskilt annorlunda mot hur partikamraten Hanif Bali agerar helt öppet i sociala medier med partiledningens goda minne.

Hamid Zafar och Ulf Kristersson. Foto Ulf Kristerssons Instagram

Den stora skillnaden handlar om antisemitismen. Att uttrycka sig nedsättande om ensamkommande och hazarer som folkgrupp är helt okej för en Moderat, att ge sig på judar är det inte. Att hetsa mot homosexuella är också högst tveksamt.

En Moderat eller ledarskribent på GP måste vara lite mer selektiv med vilka han eller hon hånar och uttrycker sig hatiskt mot och det måste göras med verbal finess. Zafar tycks nu ha blivit av med alla sina uppdrag. Åtminstone tills stormen har lagt sig och människor har hunnit glömma etikettsbrottet.

I borgarklassens fina salonger äter man med rätt bestick, har rätt färg på slipsen på begravning och rasismen håller man på lågmäld och lite mer vältalig nivå. Man vill ”sänka asyltrycket”, ”oroar sig över att så många flyktingar är ensamkommande” och ser det som viktigt att ”värna om äktenskapet mellan man och kvinna”.

Det är den nivån Zafar måste hitta om han vill vara med och leka igen. Man kan ju för guds skull inte säga vad man tänker rakt ut.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.