Carin Götblad. Foto Bertil Ericson /TT

Höga polischefer myglar till sig lägenheter

Av Börje R P Carlsson 2020-10-22

Så har då gräddan av makthavarna återigen visat sitt giriga tryne, genom att mygla åt sig attraktiva lägenheter. Det är konstigt att så fort det finns en möjlighet att missbruka sin situation och sko sig själva så görs detta. Den girighet som genomsyrar beslutsfattarna bland politiker och höga chefstjänstemän är förödande för både politiker och myndighetschefer.

Oftast har de en lön som är högre än vad de förtjänar och kan göra skäl för men ändå ska det myglas och fuskas.

Jag ser med fasa fram mot nästa val där fifflarnas konung Ulf Kristersson kan hamna i en situation där han ska leda och förleda regering och riksdag.

Han får nu dessutom en rättsapparat där ett antal höga, ja kanske de näst intill högsta, chefstjänster följer i hans fotspår genom att, precis som han, mygla till sig attraktiva bostäder.

Kristersson har vid flera tillfällen fångat tillfället i flykten och myglat till sig attraktiva lägenheter. Ibland lägenheter som genom olika stiftelser varit avsedda för utsatta och behövande.

Nu har ett antal höga poliser återigen myglat till sig attraktiva lägenheter genom att vräka tidigare hyresgäster och själva flyttat in.

Carin Götblad satt i styrelsen för en stiftelse som förvaltade lägenheter till behövande poliser. Konstigt nog tycktes hon, trots 100 000 i månaden, som behövande och tilldelades en stor lägenhet. Oftast är de mest behövande poliserna höga chefer. Det finns fler exempel där samma styrelse gynnat släkt och vänner.

Inte heller är det första gången chefer inom polisen myglat till sig attraktiva bostäder. Det fanns en gång, en i grunden brottslig kommissarie, som genom sina kontakter kunde fixa bostäder till chefer som kunde gynna hans karriär.

Han blev exempellöst kommissarie ohemult fort och den som utsåg honom flyttade i samband med denna utnämning in i en lägenhet som kommissarien fixat. Men vid förfrågan hade naturligtvis dessa händelser inget med varann att göra.

Kommissarien har fått sparken och hans chef har förflyttats och har således inte längre behov av den tillmyglade lägenheten.

Det var dock fler poliser i chefsställning som fick lägenhet genom denna kommissarie och det var en välgärning att sparka denne. Men övriga chefer borde också ha utretts av en fristående utredningsenhet och därefter sparkats.

Det verkar som om det är tillåtet att mygla men det är skämmigt att åka fast. Detta syns tydligast på en del av dessa chefer som ofta och gärna låter sig intervjuas men som nu gör sig oåtkomliga eller lägger locket på.

Behöver svensk polis/samhället verkligen alla dessa myglare bland polischefer och politiker?

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.