Varje brottsling som fälls genom tekniska spår är ett underverk

Av Börje R P Carlsson 2020-10-30

De som idag utsätts för brott har inte stora chanser att få sina brott uppklarade. Nu kommer väl en del inskränkta korkskallar återigen kalla mig för ”en bitter gammal jävel” som bara klagar på polisen. Men det tål jag. Jag brukar berömma de poliser som förtjänar detta men att berömma en polis bara för att han gör sitt jobb blir fel, även om han gör det bra.

Han har betalt för att göra sitt jobb och göra det på ett bra sätt. Tyvärr börjar detta bli alltför sällsynt och mycket av polisens jobb består i åtgärder för att visa statistik och diagram om hur hög brottsligheten är och hur svårt det är att utreda brott.

Men om vi börjar från början. Om du utsätts för ett brott så förväntas du göra en polisanmälan och om brottet är akut ska du ringa 112.

När du väl kommit i kontakt med polisen, via 112, så ska du övertyga dom om att brottet är akut och pågående. Detta är första stötestenen men om du lyckas övertyga polisen om den akuta situationen har du med stormsteg närmat dig den andra stötestenen.

Du ska förklara för en larmoperatör var du befinner dig, på vilken adress, vilken våning, vilken gata, i vilken ort och i vilken polisiär region. Larmoperatörerna tycks ibland knappt känna till att det finns fler orter, än den centralort, i regionen som de själva verkar i.

Ibland går det trots det fel och poliserna hamnar ibland upp till 20 mil fel. Skulle de ändock förstå var det hela utspelar sig hittar de inte till adressen förrän någon lokalpolis blir involverad.

När polisen äntligen anländer, om den gör det, avfärdas det mesta som ej brott men ibland kan spåren vara så konkreta (till exempel en död kropp eller ett levande våldtäktsoffer) att det är svårt att avfärda det hela.

Då kallas tekniker in och dessa är oftast inga underbarn även om det finns undantag. Dessa tekniker skolas oftast till ett snävt synsätt vilket betyder att brottsplatsen vid mord i en lägenhet oftast bara är det rum där den döde anträffas.

Nu har teknikerna trots allt hittat en del spår som skickas till NFC, Före detta Statens Kriminaltekniska Laboratorium, som sedan år 2015, utgör en enhet inom den polisiära myndigheten.

Polisens ofta något egenartade syn på verksamheten har smittat av sig på NFC så där sker en ny gallring där det mesta stoppas under mattan och glöms bort.

Det positiva med detta är att polisens arbetsbörda minskar men att allt sker i tidsordning. I NFC finns, eller fanns i alla fall tidigare, ingen orsak att särbehandla olika utredningar och alla utredningar väger lika tungt. Att skylla på att det finns frihetsberövade i ärendet nyttjar föga för NFC jobbar systematiskt i tidsordning. Prioritering finns inte i NFCs ordbok.

Således, skulle någon bandit åka fast genom tekniska spår så är han ett unikum eller ett underverk.

Innan NFC involverades med Polismyndigheten var de en fristående enhet/myndighet med eget ansvar men också med en större kundkrets där det ställdes krav som var långt mer långtgående än polisens.

Detta borgade då för ett kundperspektiv där resultat avkrävdes och kunderna ställde krav. Idag har NFC anpassat sig till en myndighet där nästan inget fungerar eller avkrävs dem.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.