Foto: Sue Ogrocki/ AP/TT

Får man säga att dumskallar är dumma i huvudet?

Av Dick Sundevall 2020-11-03

Får man säga att de är dumma i huvudet som även den här gången tänker rösta på Donald Trump, trots alla uppenbara lögner från hans sida och hur katastrofalt han har hanterat Coronan? Eller måste man som många medier väljer att göra, istället slira och föra fram att "Trump har sin väljarbas bland lågutbildade på den amerikanska landsbygden"?

Får man inte säga rakt ut att de som röstar på Trump är dumma i huvudet? Och att det faktiskt inte alls är så att alla lågutbildade lantisar är dumma i huvudet, även om allt för många av dem tycks vara det – i USA.

Kort sagt, får man säga att dumskallar är dumma i huvudet?

Om någon av Trumps klimatförnekande anhängare mot all beprövad vetenskap hävdar att det är bra om det blir några grader varmare på planeten – för det är ju skönt med värme. Får man då säga att han är enfaldig? Dum i huvudet? Korkad?

Får man säga att den som påstår att ”om brottslingar är inlåsta i fängelse så begår dom i varje fall inga brott”, inte har en aning om vad han pratar om? Pratar strunt. Är dum i huvudet, eftersom de flesta brott begås i såväl amerikanska som svenska fängelser – med undantag av trafikbrott.

Det misshandlas, stjäls, mördas och inte minst hotas väldeliga i landets fängelser, för att inte tala om hur mycket narkotika det langas. Frågan är om det inte är fler som börjar missbruka narkotika i fängelser, än det är som slutar knarka?

Och får man säga att den är dum i huvudet som inte fattar att antalet anmälda brott inte är samma sak som antalet utförda brott?

Får man säga att de som hävdar att brottsligheten i Sverige beror på invandringen, har som gapande fågelungar svalt det mesta som Sverigedemokraterna predikat?

Och menar de därmed att vi inte hade någon brottslighet innan det blev ”massinvandring” till Sverige?

Har de inte klarat av den enkla matematik som visar att 99,9 procent av landets första och andra generation invandrare inte sitter inlåsta på landets ungdomshem, häkten och fängelser?

Kan de inte ta in att vi i Sverige har statistik över dödligt våld från 1750-talet fram till idag – och att antalet medborgare som berövats livet genom en annan persons våldsutövning har följt befolkningsutvecklingen – fram till slutet av 1990-talet.

För att nu, de senaste 20 åren ha börjat plana ut. Det dödliga våldet har alltså minskat i förhållande till folkmängden under den period då olika politiska krafter orerat om ”massinvandring”. Ska det vara så svårt att fatta att det är så?

Vad gäller just dödligt våld så är mörkertalet ytterst litet. Hittar man ett lik och kan konstatera att personen ifråga har blivit dödad, så blir det brottsutredning. När det gäller det dödliga våldet handlar det alltså inte om anmälda eller inte anmälda brott. Tro det eller ej – men det är ytterst ovanligt att en dödad person anmäler till polisen att han eller hon har blivit dödad.

Får man säga att den som tror att antalet mord, dråp och grov misshandel som leder till att den misshandlade avlider, är dum i huvudet, när han tror att det har ökat – för att gängskjutningarna har ökat?

Får man säga att han är dum i huvudet eftersom gängskjutningarna bara står för cirka 20 procent av det dödliga våldet?

Får man säga att han är korkad eftersom han därmed inte ens klarar av den matematik vi fick lära oss redan på lågstadiet?

Får man säga att den är dum i huvudet som arbetar i ett LO-yrke och röstar på något av de högerradikala partierna SD, KD och M, för att han tror att vanliga arbetande människor skulle få det bättre med en sådan regering? Kan man kanske begära att han (det är oftast en han) skulle kunna ta reda på att något sådant aldrig har hänt någonstans i världen – någonsin?

Får man säga att någon är enfaldig och rent korkad för att han går på enkelt populistiskt röstfiske från Donald Trump?

Får man säga att någon är enfaldig och rent korkad för att han går på enkelt populistiskt röstfiske från Sverigedemokraterna och de andra högerpartierna som fiskar efter röster från SD:s sympatisörer?

Får man säga att dessa partier betraktar människor som röstar på SD som valboskap? Som enkla att leda in i valbåset och få dem att rösta mot sina egna intressen.

Ja, det måste man väl rimligen få säga – och skriva.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst personliga tankar och funderingar.
I närmare 40 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och många tusen artiklar genom åren.
Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.