Veckans penispump
Donald Trump. Foto Evan Vucci /AP/TT

Donald Trumps penispump

Av Andreas Magnusson 2020-11-14

Det finns en språklig likhet mellan USA:s avgående president och den genomsnittliga Sverigeovännen på internet. Det är att DE SKRIKER HELA TIDEN!!!

På platser där kunskap är viktig bör man tala lågmält och sansat. Det gäller till exempel bibliotek och klassrum. ”Tala med små bokstäver” är en vanlig formulering från den som uppmanar andra att vara lite tystare så att inte kunskapsinhämtningen störs.

Kunskapsinhämtning förutsätter öppenhet för vad den andre har att säga, sakliga och välgrundade utläggningar och en miljö där alla kan ta till sig orden utan att störas av ovidkommande invändningar eller plötsliga utrop utan substans. Det är jobbigt att vara elev, eller lärare för all del, i ett stökigt klassrum.

På platser där kunskap är mindre viktig gapas det i största allmänhet. Det gäller till exempel i sorlet på krogen eller framför en gyttjebrottningsmatch.

När någon skriver en text i sociala medier med bara stora bokstäver så betyder det enligt allmänt vedertagen uppfattning att personen i fråga skriker. Caps lock-tangenten hjälper oss att visa läsaren att det som skrivits ska läsas med hög röst.

I Sverige har Caps lock-krigarna härjat länge i olika Facebookgrupper. Det är de som försöker förändra världen genom att med Caps lock-tangenten nedtryckt skriva rasistiska inlägg till en Lamotte-film eller göra världen lite bättre genom att dela vidare Katerina Janouchs konspirationsteorier. KOLLA HÄR! HELT JÄVLA SJUKT!

Skriftspråket är jobbigt för människor som är vana vid att avbryta och överrösta andra för att få fram den egna åsikten. I skrift fungerar inte flera av de enklaste och mest effektiva härskarteknikerna.

Caps lock-tangenten blir då ett slags substitut för hö hö hö-argumenten och lilla gumman-klappen på axeln.

Samtidigt visar versalerna på ett nästan övertydligt sätt författarens impotens. Det blir liksom uppenbart att argumenten inte håller, att orden inte räcker till. Versalerna är som en penispump. Snart krymper allt ihop igen.

Inför valet i USA debatterade Biden och Trump två gånger. Den andra debatten var någorlunda lik en vanlig debatt men i den första debatten ägnade Trump sig nästan uteslutande åt att prata i munnen på sin motståndare genom att avbryta och överrösta. Den sortens oförskämdheter fungerar inte i skrift.

Donald Trumps versaler får ses som en snuttefilt, som ett klent substitut för riktiga argument. Det är därför talande att han efter valförlusten har twittrat mer än vanligt i Caps lock-läge.

Han har egentligen inget att säga och för någon som är van vid att överrösta andra, ställa sig på andra för att nå högre, knuffa andra åt sidan för att själv komma fram så måste det vara riktigt jobbigt att känna sig maktlös.

WE WILL WIN!

STOP THE COUNT!

I WON THE ELECTION, BY A LOT!

THE OBSERVERS WERE NOT ALLOWED INTO THE COUNTING ROOMS. I WON THE ELECTION, GOT 71,000,000 LEGAL VOTES. BAD THINGS HAPPENED WHICH OUR OBSERVERS WERE NOT ALLOWED TO SEE.

Det här är inte Donald Trumps svanesång eftersom en svanesång ska vara vacker, men han sjunger på sista refrängen och han vet om det. Tonartshöjningen är redan gjord och det finns inga knep kvar att ta till.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.