Någon måste väl skämta?

Av Dick Sundevall 2020-12-07

Ibland stannar jag upp inför en rubrik och en bild. Ofta handlar det om att bilden ihop med rubriken är lyckad – får mig intresserad. Andra gånger, som här ovan, beror det på att det är så direkt dumt. Helt fel. Jag undrar hur det kunde bli så? Var det möjligen avsiktligt?

Ovanstående bild och rubrik är från Svenska Dagbladets ledarsida. Där har man på senare tid haft en del artiklar som kanske inte uppenbart förnekat klimatproblemen – men som allt mer slirat åt det hållet.

”Klimatalarmism” är ett begrepp som ofta återkommer på Svenskans ledarsida. Där kan man också läsa om att skolan skrämmer barnen med klimatförändringarna. Och att man därmed sätter skräck i barnen. Injagar fruktan och skapar ”nedslagna och uppbragda barn”. Något som enligt SvD är ”moraliskt förkastligt”.

Återkommande försöker man på ledarsidorna få klimatfrågan till en debattfråga i största allmänhet. En fråga där vissa tycker si och andra så.

Inte ens FN:s klimatpanel IPCC, som gör utvärderingar av forskningsläget rörande klimatförändringar, äger enligt Svenska Dagbladet ”sanningen om klimatfrågan”. Kort sagt – Svenskans ledarsida blir allt mer klimatförnekande.

Varför? Därför att det Greta Thunberg och olika miljörörelser för fram, klargör att marknadskrafterna inte kan släppas helt fria. Att det faktiskt inte alls är som ledarskribenterna på Svenskan försöker få det till, att om bara den fria marknaden får sköta det hela så kommer det att lösa sig. Med något som liknar religiös övertygelse tycks de tro fullt ut på det.

Men klimatkrisen visar klart och tydligt på den direkta motsatsen. Vi kan inte fortsätta med att de fria marknadskrafterna får härja hur som helst och förbruka jordens tillgångar. Och vi måste få ner utsläppen och därmed uppvärmningen. Det är inte en fråga om att ha olika åsikter. Det är vetenskapliga fakta.

Innan någon nu kastar sig över tangentbordet och ryar om att jag tycks tro att socialismen är lösningen, så låt oss klara av den frågan på en gång.

Nej, jag är för privat företagande. Och det socialistiska Kina är allt annat än ett bra exempel på att socialismen skulle vara lösningen på klimatfrågan. Tvärtom utgör Kina ett skräckexempel.

Men marknadsekonomin i sin mest fria råa form, eller om vi ska använda Svenska Dagbladets begrepp i rubriken ovan ”kapitalismen” – är inte heller lösningen på klimatfrågan.

Jag tillstår att kapitalismen, med alla sina problem, ändå är den minst dåliga samhällsform som hitintills prövats. Men inget är enklare att styra än en kapitalist. Han eller hon utgår från nästa kvartalsredovisning av vinsten – eller förlusten. Det och inget annat är vad det handlar om.

Det är alltså upp till regeringar att stimulera det som är bra för landet/klimatet/medborgarna och genom skatter och böter etcetera, begränsa och till och med stoppa det som är dåligt.

Åter till ovanstående bild och rubrik. Ledarskribenten hävdar alltså att ”Kapitalismen skyddar klimatet”. Och sedan går argumenten ut på att genom tekniska framsteg inom näringslivet, alltså de privata företagen, så löser vi klimatproblemen.

Alltså samma slags argumentation som KD:s Sara Skyttedal använde när hon klargjorde att hon gärna flyger mycket och ofta för därmed kan flygbolagen utveckla sin teknik så att den blir bättre för klimatet.

Men vad illustrerades då rubriken ”Kapitalismen skyddar klimatet” med för bild? Jo, med ett tjugotal dieseldrivna stora lastbilar som står beredda att köra ut tonvis med Coca-Cola.

Kan inte låta bli att fundera på om den som valt den bilden till den där rubriken och likaså den redaktör som låtit det passera – är totalt tondöv? Eller om det är någon bildredaktör som avsiktligt skojat till det?

Saken är ju den att Svenska Dagbladet är en bra tidning, även om den har en ledarsida som ofta är helt bort i tok. Jag har tillgång till alla artiklar i Svenskan och likaså i DN. Utan att hålla exakt räkning på det så är jag säker på att jag läser fler artiklar i Svenskan, och ofta har stor behållning av vad jag läser.

Det är ju inte så enkelt som att alla som arbetar på SvD delar ledarsidans uppfattningar, och så ska det vara. Den är ju inte tänkt som en intern tidning för Moderaterna.

Men när ledarsidan på en av landets största och mest respekterade tidningar börjar driva en klimatförnekande linje – är det ett problem. Ett stort problem, och det tycks smitta av sig, om än mer omedvetet.

Nu i dagarna kan vi se nyhetsinslag i TV, höra om det i radio och läsa massor av artiklar om SAS ekonomiska problem. Det handlar om miljarder. Ska SAS klara sig frågar man sig med pannan i djupa bekymrade veck? Kan pandemin få ett slut, så affärsresandet och semesterresandet kommer igång igen?

Är det något eftersträvansvärt? Är det inte bra att det flygs i mindre utsträckning och luften vi andas därmed blir bättre – renare?

Kan det förhoppningsvis vara så att affärsresandet minskar när man nu insett att det inte var så väldigt nödvändigt med alla dessa resor? Att den där statusen i att ha väldigt många flygdagar varje år börjar ses som motsatsen, som något dåligt – något skadligt.

Semesterresandet med flyg innebar att cirka 50 miljarder om året spenderades på flygresor och uppehälle på olika semesterorter utomlands – innan pandemin slog till. Alltså pengar som försvann utomlands.

Naturligtvis ska vi som fria medborgare få semestra var vi vill i världen – men det är i största allmänhet bra för klimatet om det flygs mindre. Naturligtvis även väldigt bra om en större del där miljarderna spenderas inom landet.

Så jag delar alltså inte åsikten att det är ett problem att det flygs mindre – väldigt mycket mindre. Skulle det resultera i att ett antal flygbolag, såväl stora som små, måste läggas ned så har jag svårt att se det som ett problem. Tvärtom bör det vara ett resultat av något som är sunt och bra.

I går fanns det en bilaga med i DN om klimathotet, se länk nedan, där Greta Thunberg bland mycket annat skrev:

”Vårt största hopp består av demokrati och folkbildning. När tillräckligt många inser situationens allvar kommer förändring att ske.
Inget av det här kommer hända utan mediernas hjälp. För ingen annan har möjligheten att på den minimala tid vi har nå ut med den information som krävs.”

Så sant. Men högerextrema regeringar och deras trogna medier förnekar klimathotet. Det är sorgligt att behöva konstatera att Svenska Dagbladets ledarsida nu har ställt in sig i det ledet.

 

DN:s bilaga om klimatet finns att ta del av gratis här.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst personliga tankar och funderingar.
I närmare 40 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och många tusen artiklar genom åren.
Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.