Har polisen glömt bort det traditionella polisarbetet?

Av Börje R P Carlsson 2020-12-16

Polisens faiblesse att bortse från det traditionella polisarbetet och helt förlita sig på ny teknik är förödande. Polisen vill ha all ny teknik som drönare och näst intill självkörande bilar som ser och hör allt runt polisbilen. Nu fattas bara en polisbil som helt självsvåldigt kan skicka ut strafföreläggande på uppmärksammade brott. I allt väsentligt tycks polisen glömma det traditionella polisarbetet.

Jag bänkade mig framför tv:n med stor förväntan för att se hur en släktforskare hjälpte polisen att lösa ett dubbelmord i Linköping. Mordet inträffade den 19 oktober 2004 i ett lugnt och stilla område av staden. Offren var en kvinna och en liten pojke som inte hade något samröre, utan var okända för varandra.

Programmet var väl genomarbetat och upplagt på ett förståeligt och klarsynt sätt och även om jag inte riktigt förstod exakt hur släktforskaren gjorde var programmet intressant ur flera vinklingar och visade hur polisen i framtiden skulle kunna lösa ett antal ouppklarade brott bara genom att anlita en enträgen och envis släktforskare.

Vad programmet ännu tydligare visade var att det traditionella polisarbetet fått stryka på foten och att polisen missat självklarheter i inledningsskedet. Dessa mord borde inte få ha tagit 16 år att lösa utan borde ha klarats upp på ett par månader, på sin höjd.

Det traditionella polisarbetet glöms allt oftare bort och i synnerhet i ärenden som ser enkla ut och där de utredande poliserna väntar sig en snabb lösning med hjälp av de spår som teknikerna förväntas få fram.

Idag tycks de utredande poliserna göra vissa åtgärder som tidsfördriv medan de väntar på vilka fysiska, digitala eller genetiska spår som polisens tekniker får fram. När dessa sedan uteblir så tycks utredningsåtgärder ha glömts och de grundläggande åtgärder som borde ha gjorts initialt glöms bort.

I aktuellt ärende tycks styrning av spaningarna ha uteblivit. Registrering av förhör, tips och iakttagelser tycks ha missats.

En bekant/kamrat till den misstänkte säger sig ha kontaktat polisen vid flera tillfällen och tipsat om sin kamrat som en möjlig gärningsman. Först sedan gärningsmannen avslöjats och gripits förhördes han på ett mer ingående sätt.

Men vad utredarna framförallt missade var en av de grundläggande åtgärderna. Jag vet inte om de använt sig av någon ”mordbibel” men spaningarna verkar ostrukturerade och mållösa.

När de hittade en blodig mössa och en blodig kniv där blodet inte kom från offren borde en av de absolut första åtgärderna ha varit att kontakta vårdinrättningar och vårdgivare.

Hade så skett hade de snart nog funnit att morddagen, strax efter morden, sökte en man vård för skärskador. Att hitta denna man tog nu 16 år och kunde ske tack vare släktforskaren.

Med tanke på dessa blamager kan man ju fundera på vad som i övrigt har missats i inledningsskedet? Som mordspanare får man aldrig glömma det traditionella polisarbetet. Att för syns skull hålla styrfart, medan man väntar på teknikernas resultat är en dödssynd.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.