Vad är så speciellt med Coronan?

Av Carin Åberg 2021-01-01

Jo, jag erkänner, jag är svag för konspirationsteorier. Det vill säga att koppla ihop händelser, skeenden, med målmedvetenhet, någonstans ifrån. När det kommer till Covid 19 väcks i mitt sinne vissa frågor.

Influensa återkommer varje år (säsongsinfluensa) och riskgrupper erbjuds influensavaccin, vad det närmare bestämt innebär vet jag inte – finns det ett generellt influensavaccin? Men nu har vi en pandemi. Pandemier har förekommit flera gånger under 1900-talet, den värsta var väl ”Spanska sjukan” efter första världskriget.

Enligt Wikipedia dör ungefär en (1) procent av insjuknade under en ”vanlig” influensaepidemi, medan två (2) till två och en halv (2,5) procent av insjuknade dör under en pandemi. Hur det ligger till med Covid 19 vet jag inte.

Influensavirus klassas enligt Wikipedia i tre kategorier; typ A–virus som kan spridas över flera världsdelar och ligger bakom de stora epidemierna; typ B-virus som får lokal eller regional spridning; typ C–virus som bara ger en kraftig förkylning.

Vad gäller typ A gäller en kategorisering, fortfarande enligt Wikipedia: H (hemaglutin) N (neuraminidas)-virus. Spanska sjukan orsakades av ett virus som fick namnet H1N1, samma som ”Svininfluensan”.

Sedan finns SARS (SARS = Severe Acute Respiratory Syndrome), huruvida detta är ett speciellt virus, vet jag inte, enligt Wikipedia är det ”en sjukdom”.

Under min levnad har jag överlevt fyra pandemier: Asiaten (H2N2), Hongkong (H3N2), Svininfluensan och Fågelinfluensan (H5N8). Och inte under någon av dessa har åtgärder vidtagits liknande de som nu görs.

Visserligen blev jag tvångsvaccinerad som sjukvårdsanställd under Hongkong, men rekommendationer och restriktioner liknande de som nu görs har jag inget minne av.

När det gäller Corona så redovisas dödstal. Jämfört med andra länder är dödstalen i Sverige anmärkningsvärda, enligt vissa. Men jag har inte sett någon statistik där en jämförelse mellan insjuknade och dödstal gjorts.

Vad som kan kritiseras är väl i så fall åtgärder mot smittspridning. Men även här är statistiken haltande. För antal smittade är väl en fråga om hur många som testats?

Vissa oppositionspartier i riksdagen har tagit tillfället i akt att kritisera regeringen för att ”inte ha tagit till tvångsåtgärder” för att ”hindra Corona” utan att samtidigt meddela att vår regering inte kan vidta generella tvångsåtgärder i fredstid – det förbjuder uttryckligen våra grundlagar. Än så länge.

Och det är här min inneboende konspirationsteoretiker gör sig hörd.

Det kommer förslag på lagändringar. Vissa tillfälliga andra permanenta. Och det är bara i Sverige. I Ryssland tycks Putin ha tagit tillfället i akt för att stärka sin position och genomföra sina önskemål.

Samma gäller väl Trump – även om han valde fel taktik. Jag vet inte vad som hänt med hänvisning till Covid 19 i andra länder.

Men jag undrar: är det något särskilt med SARS CoV-2? Vad motiverar alla stängningar och restriktioner med anledning av SARS CoV-2? Vilken är skillnaden från Asiaten, Hongkong, Svin- och Fågelinfluensan? Vad är så speciellt med Coronan?

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


  Carin Åberg är äntligen pensionär. Har en bakgrund som bland annat filosofie doktor i medie- och kommunikationsvetenskap, filosofie kandidat i teoretisk filosofi, databasmodulator, ljudtekniker, författare, pottkusk och städerska.
Kan som pensionär skriva om vad som helst, när som helst. Född på landet i Åmot, Gästrikland.
Carin är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.