Dan Eliasson. Foto: Fredrik Persson / TT

Det här med gott omdöme

Av Börje R P Carlsson 2021-01-04

I Sverige ställs aldrig någon till ansvar för olika tillkortakommanden. I varje fall förekommer detta ytterst sällan om den tillkortakommande har rätt politisk färg och om han nått tillräckligt högt i hierakin. På rätt nivå är det allvarligaste du kan drabbas av en omplacering med åtföljande löneförhöjning.

Ett klassiskt exempel är Dan Eliasson som gång efter annan blir omplacerad efter att ha misslyckats med sina uppdrag.

Han blev via Migrationsverket och Försäkringskassan utsedd till Rikspolischef. En stol som han inte heller fyllde upp utan han omplacerades till Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, MSB.

Han har ofta visat ett dåligt ledarskap och dåligt omdöme men allt tycks rinna av denna byråkrat utan att fläcka honom.

Nu senast har MSB tillsammans med Folkhälsomyndigheten tryckt på vikten av att iaktta ett antal olika förhållningsregler för att den pågående pandemin ska kunna stävjas.

En viktig rekommendation är att inte i ”onödan” bege sig ut på resor runt om i världen eftersom risken att bli smittad är påtaglig och risken att släpa hem ännu mer potent smitta överhängande.

De svenska medborgarna har försökt att följa myndigheternas råd men generaldirektör Eliasson satte sig på flyget för att hälsa på sin dotter som bor på Kanarieöarna. Spanien inklusive Kanarieöarna är hårt drabbade av Corona.

När generaldirektör Eliasson konfronteras med denna resa säger han att den var ”nödvändig”. Att hälsa på sin dotter över jul var således så nödvändigt att han satte sig över de rekommendationer som pandemibekämparna förordnat.

Jag vet inte hur många svenskar som i ensamhet firat jul eftersom myndigheterna rekommenderat detta. Därtill kan man ju fråga sig hur viktigt det är för MSB med en chef som har så dåligt omdöme?

Hur ska medborgarna i kristider kunna lite på en generaldirektör med en så klart visad omdömeslöshet?

Gång på gång kan således en hög tjänsteman visa att han saknar omdöme men trots det bara få nya och högre befattningar.

Nu måste rimligen regeringen konfrontera generaldirektör Eliasson med dennes dåliga omdöme och därefter gäller det att hitta en reträttplats för Eliasson där skadeverkningar från hans omdömeslöshet kan minimeras.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Börje R P Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.