Tobias Billström. Foto: Jessica Gow / TT

Moderaternas Tobias Billström är stolt över sin hjärtlöshet

Av Andreas Magnusson 2021-01-13

I tisdags gjorde en stolt Moderat gruppledare ett inlägg på Twitter för att berätta att om hans parti hade fått bestämma så hade de minsann sett till att slänga ut tonåringar ur landet även om de har levt hela sitt liv här.

I en artikel som publicerades i DN berättas det om 14-åriga Margret Salibi som är född och uppvuxen i Sverige men hela tiden har levt med ett utvisningshot hängande över sig.

Tack vare att barnkonventionen blivit lag i Sverige gick Migrationsöverdomstolen emot Migrationsdomstolen i Göteborg och beviljade Margret och hennes familj uppehållstillstånd.

Så långt inget konstigt. En 14-årig tjej som har levt hela sitt liv i landet slipper utvisas till ett land hon aldrig har levt i. Det kan tyckas rimligt. Barnets bästa.

Men just där väljer Moderaternas gruppledare i Riksdagen Tobias Billström att träda in på scenen. Till skillnad från svensk lagstiftning tycker han att barn ska lida för de beslut deras föräldrar tar. Han är inte nöjd över att 14-åriga Margret får stanna eftersom hennes föräldrar vistats illegalt i landet.

I ett inlägg på Twitter bifogar han en skärmdump på artikeln där man ser en glad Margret på bild när hon leker med familjens hund. Och så skriver han så här:

”Det känns bra att Moderaterna 2018 röstade nej till att göra Barnkonventionen till svensk lag.”

Moderaternas gruppledare i riksdagen är alltså stolt över att om hans parti hade fått bestämma så hade de minsann slängt ut tjejen.

Stoltheten över hjärtlöshetens krassa rationalitet är svår att ta in. Det hela är så obegripligt att jag måste dubbelkolla flera gånger att tweeten verkligen är äkta, att det verkligen är Moderaternas gruppledare som säger så här. Men det är det. Han är på riktigt stolt över att vara känslokall.

Den sortens Moderat stolthet har vi inte sett sedan Vellingemoderaternas kommunalråd i TV beskrev den enorma lyckan hon kände efter att genom en kamp i fyra rättsliga instanser lyckats förbjuda kommunens enda tiggare att tigga på vissa bestämda platser.

Jag måste nog påminna er Moderater; Ni skulle öppna era hjärtan, inte stänga dem.

Det finns dock en Moderat tradition av att säga nej till sådant som andra människor menar ger oss ett varmare och mjukare samhälle. Det innebär att de historiskt bland annat har röstat emot allmän rösträtt, kvinnlig rösträtt, fria skolmåltider, fri sjukvård, allmänna barnbidrag, fyra veckors semester och fri abort.

På det sättet är inte Billströms inlägg förvånande, men vad blir nästa steg? Är det att twittra ut en bild på ett brottsoffer och skriva att han är glad över att Moderaterna skar ner på polisutbildningen under sin tid vid makten?

Faktum är att det inte vore ett dugg konstigare. Det vore precis lika sanningsenligt och precis lika känslokallt.

När Billström kritiseras för sin tweet skriver han ett nytt inlägg där han betonar att ”det enskilda fallet är inte det viktiga, det är praxis som är intressant.”
Med andra ord: Moderaternas gruppledare tycker att enskilda individers framgångar eller lidanden bör underordnas statliga strukturer.

Det är fascinerande att partiet på det här sättet fjärmar sig från såväl liberal som konservativ tradition för att träda in i den sorts kollektivistiska tankestrukturer som lekkamraten SD annars stått närmare.

När man sjunkit ner till knäna i den bruna kvicksanden så finns det nog klokare saker att göra än att fortsätta trampa och veva med armarna.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.