Tänk så det kan bli när förnuftet tappas bort

Av Börje R P Carlsson 2021-01-22

Tidigt år 2020 drabbades Sverige av en pandemi. En pandemi som var ny och vars egenheter var främmande för de flesta. Folkhälsomyndigheten började agera och kom med lämpliga åtgärder för hur smittan skulle bekämpas. Varje detalj blev väl inte rätt men sett till de förevarande kunskaperna gjordes nog det bästa av situationen.

Knappt hade smittan börjat kräva dödsfall förrän massmedia var igång och började jämföra dödsfallen länder emellan. Sverige jämfördes med länder som hade lägre dödlighet och med länder som hade högre.

Mest intressant tycktes det dock vara att göra jämförelser med de nordiska länderna där smittspridningen hade helt olika förutsättningar.

Nåja, dödstalen jämfördes och olika profeter uttalade sig om vad som skulle ha gjorts i stället. Att alla dessa föreslagna åtgärder redan gjorts i andra länder som hade högre smittspridning och fler dödsfall bortsågs det ifrån utan nu gällde det att gapa högst för att få sin stund i solen.

Nya beräkningar visar att Sveriges höga dödlighet kan ha berott på att alla som avlidit med Corona räknades medan de som dött av Corona var avsevärt färre. Massmedia följde dock utvecklingen som om den vore en tävling trots att grunderna ej var jämförbara.

Trots massmedias jakt på att skapa syndabockar minskade smittan och sommaren blev ganska hygglig. Så hygglig att Sveriges invånare började slarva med att följa de restriktioner och direktiv som utfärdats.

Nu började frågan om skyddsmask dyka upp. Här verkade det som om många trodde att masken skulle skydda så man kunde leva normalt igen. Mycket hallå har denna fråga skapat men frågan blir om inte Folkhälsomyndighetens farhågor om hur masken skulle komma att användas slog in.

Det finns många som använder mask och masken tycks kunna sitta på oändligt antal felaktiga sätt. Men för massmedia var det en stor grej att fånga läsare och för många medborgare och profeter gav också masken en möjlighet att hamna i solen.

Men så kom då andra vågen och racet var igång igen. Media slogs om att ha de värsta rubrikerna om smittspridningen. När den muterade smittan kom från England började ett nytt sportreferat om hur denna smitta spreds, i vilka länder och i vilken takt.

Dödstalen ökade återigen och syndabockar jagades. Om dödsfallen med Corona räknas bort torde Sverige ha haft det lägsta antalet normalt döda på många många år.

Sedan kom vaccinet och med detta följde ett nytt race där media refererade hur många som vaccinerats i Sverige och andra länder. Läsarna uppmanades att ta del av hur Israel vaccinerat så många och hur få Sverige har vaccinerat. Nu jagas syndabockar om varför Sverige vaccinerat så få jämfört med andra länder.

Nu visar det sig också att kungen och drottningen vaccinerats och nu jagas den syndabock som beslutat om detta.

Jag undrar hur massmedia skulle fyllt sina sidor under det sista året om inte Coronapandemin och Donald Trump funnits?

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Börje R P Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.