Kan vi lita på coronastatistiken?

Av Börje R P Carlsson 2021-01-26

Sverige målas mörkrött när EU-kommissionen vill införa en ny markering för de värst drabbade under pandemin. Obligatoriska tester och karantän kan bli följden vid resor till andra länder, enligt TT.

Om förslaget går igenom kommer Sverige, vars senaste tvåveckors-siffra ligger på 669 nya fall per 100 000 invånare, att bli mörkrött. Nu är nästan hela EU, utom Finland och Grekland, markerat i den röda färg som hittills betecknat värsta krisläget.

Med statistik kan man bevisa det mesta och det handlar egentligen bara om att bestämma vilka data man vill se och vad man inte vill se samt anpassa statistiken efter detta.

Sverige, regeringen och Folkhälsomyndigheten har lidit under det gissel som namnats till Covid-19 och lika mycket har ett antal åldringar som lidit – varav många avlidit. Här har, enligt Region Stockholm och Östergötland, skapats en statistik som inte är korrekt.

Redan från pandemins start har jag ifrågasatt dödssiffrorna i Sverige eftersom de räknat per capita har skilt sig från omvärlden på ett uppseendeväckande sätt.

Dessa siffror har omvärlden, oppositionspolitiker och politiska partiers företrädare använt som om de vore kungsord och som också vore den enda och stora sanningen.

Kristdemokraternas företrädare Ebba Busch har i vissa fall varit mest högljudd och drivande i den häxjakt som pågått. Hon har beskyllt statsministern för att avsiktligt ha orsakat en massa människors död. Med sin agenda borde hon nog dämpa tonen något.

Den statistik som kablats ut över världen talar om dryga tio tusen döda med Covid-19. Inte någon gång har det sagts tio tusen döda av Covid-19.

Region Östergötland gjorde för några månader sedan en dödsorsaksundersökning av dödsfallen i Östergötland och kom fram till att 15% av dödsfallen i Östergötland orsakats av Covid-19.

I 70 % av fallen bidrog Covid-19 till dödsfallen och i 15 % av fallen hade andra sjukdomar orsakat dödsfallen.

Jag skrev redan då att denna undersökning borde ha medfört en noggrannare undersökning av dödsfallen över hela Sverige. Med Östergötlands siffror som utgångspunkt borde de dödsfall som, enligt statistiken orsakats av Covid-19 kunna skrivas ner med minst 15%.

Siffrorna är fortfarande gräsligt höga men statistiska uppgifter måste vara korrekta, i synnerhet när pandemin orsakar så omfattande konsekvenser och störningar för samhället.

En trafikant som omkommer i trafiken ska inte hamna i statistiken över Coronadöda bara för att han eller hon hade eller hade haft Corona under de senaste veckorna före dödsolyckan.

Nu har region Stockholm gjort en liknande undersökning och här bekräftas Östergötlands siffror. Här har man kommit fram till att 17% av dödsfallen var orsakade av Covid-19.

Medan 8% av dödsfallen hade orsakats av andra sjukdomar och i 75% hade Covid-19 varit en bidragande orsak.

Med stöd av dessa siffror anser jag att det är viktigt att skilja på dödsfall där Covid-19 är hela dödsorsaken, dödsfall där Covid-19 kan vara en bidragande orsak samt klarlägga dödsfallen som inte orsakats av Covid-19.

Jag anar att Sverige skulle få ett annorlunda rykte i omvärlden och Sveriges oppositionspolitiker skulle få ett trubbigare vapen mindre i sin kamp mot regeringen.

De 10–20 % av dödsfallen som orsakats av Covid-19 stämmer ganska bra med den överdödlighet som registrerats. Alla de ”normala” dödsfall som varje år inträffar upphör väl inte att ske bara för att vi drabbats av en pandemi?

Att se Sverige målat i mörkrött blir enligt min mening fel och alla jämförelser i övrigt blir inte bättre. Jag har från olika håll fått de mest fantastiska uppgifter om hur dödsfallen räknas i olika länder. Skulle vilja veta mer om detta.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Börje R P Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.