Dags att befria Joakim Lamotte!

Av Andreas Magnusson 2021-02-23

Det har varit ganska tyst om Trädgårdstomtarnas befrielsefront i åtminstone fem års tid, men jag kom att tänka på dem när jag läste om den senaste reklamkuppen från den högerpopulistiska tidningen Nyheter Idags chefredaktör Chang Frick.

Kuppen gick ut på att 3D-printa en staty av den ”oberoende” ”journalisten” Joakim Lamotte iklädd skyddsväst med ett dammsugarmunstycke i handen, spraymåla den med guldfärg från Biltema och sätta upp den utanför LO-borgen.

Syftet med reklamkampanjen är att uppmärksamma elleverantörsföretaget som Frick har startat med Medborgerlig samlings Ilan Sadé.

Företaget är något så fiffigt som en kombination av ett riktigt företag och en plattform för opinionsbildande om kärnkraft och högerpolitik.

Joakim Lamotte är deras stora affischnamn och driftkucku. För varje ny elkund swishas hundra spänn till Lamotte och hela 33% av Lamottes samlade produktion i år har handlat om att som bästa sortens Tupperwareförsäljare göra reklam för företaget i naivt positiva Facebookinlägg.

I inlägg efter inlägg berättar han att man genom att byta elleverantör kan stödja svensk kärnkraft och oberoende journalistik. Ja, han skriver det till synes utan att själv förstå ironin i att göra reklam för ett företag som finansierar ens verksamhet samtidigt som man säger sig vara oberoende.

Chang Frick har bra känsla för provokativ marknadsföring och han driver gärna med allt och alla. Den ende som inte tycks förstå vad som händer är den alla skrattar åt – Joakim Lamotte själv. Uppenbart lycklig och rörd skriver han på Facebook i versaler:

”JAG HAR FÅTT EN STATY FRAMFÖR LO-BORGEN I STOCKHOLM!”

I inlägget berättar han att han är stolt och smickrad och uppmanar sina följare att besöka platsen innan statyn förstörs av AFA eller andra aktivister.

Han är alltså stolt och smickrad över att företaget som sponsrar honom under en kort reklamkupp ställde upp en 3D-printad hemmamålad plastfigur med företagsloggan framför huset som Centerns lokala ungdomsförbund nyligen ville bränna ner.

Jag vet inte hur väl du känner till Trädgårdstomtarnas befrielsefront. Det är i alla fall en organisation som grundades 1996 i Frankrike med syftet att kidnappa trädgårdstomtar och återföra dem till skogen.

I början av 2000-talet inträffade flera fall av kidnappade trädgårdstomtar som togs med på resor. Efter resorna återbördades tomtarna till sina ursprungliga trädgårdar med ett litet fotoalbum som visade alla platser tomten varit på.

När plast-Lamotte skickades till LO-borgen så var det på ett sätt som när olika människors trädgårdstomtar besökte Eiffeltornet, Big Ben och operahuset i Sidney.

Det blev en resa till självaste huvudstaden, vilket säkert var spännande för grabben från Lilla Edet, men nog förtjänar han att få se mer av världen än så?

Jag kan känna att Lamottestatyn borde resa runt och upptäcka fler platser i landet. Det kan handla om att besöka särskilt utsatta områden och träffa vanliga människor, eller bedriva journalistik – sådant som den riktiga Lamotte inte längre gör.

Den riktiga Lamotte är så hemkär att han inte har lämnat den egna villan för att göra reportage sedan december 2019 då han sprang runt i Kronogården i skyddsväst.

Efter det har hans journalistiska gärning bestått av tre korta telefonintervjuer och åtskilliga Facebookinlägg om sig själv eller saker han snabbt har kunnat dela vidare från högerextrem media.

En 3D-printad figur kan ha ett helt annat arbetstempo och kan säkert därför också veva in ännu mer swishpengar. Det kan också finnas flera exemplar av plaststatyerna och varumärket Lamotte kan således besöka flera platser samtidigt.

Då kan den riktiga Lamotte stanna hemma, dammsuga, skriva om sig själv på Facebook och räkna swishpengar. Ja, hålla på precis som vanligt helt enkelt.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.