Brady Williams med sina fem hustrur

Jämställdhet och jämställdhet…

Av Carin Åberg 2021-02-25

Nu föreslås från regeringens håll att månggifte ska totalförbjudas. Tidigare var det acceptabelt om månggifte skett i ett annat land, som erkänner månggifte som en form av legal samlevnad. Nu ska den svenska lagen inte anse detta legalt. I jämställdhetens namn. Hmm…? I min värld är jämställdhet att var och en får leva som den behagar så länge densamme inte skadar någon. Men i den svenska regeringens värld är tydligen jämställdhet att man underordnar sig det regeringen tycker.

– Jag tycker att det känns väldigt bra, jag tycker inte att vi ska ha den här typen av förfaranden i Sverige. Det strider mot våra grundläggande jämställdhetspolitiska strävanden. Bigami har varit förbjudet i alla tider i Sverige och då måste det också finnas möjlighet att täppa till den här typen av luckor som har funnits, säger justitieminister Morgan Johansson (Ekot 2021-02-17).

Alltså, bakom den här uppfattningen ligger – förmodligen – en tanke om att kvinnor automatiskt är förtryckta ifall de lever i ett äktenskap där det förekommer flera kvinnor och en man.

Jag skrev en krönika för ett tag sedan där jag opponerade mig mot lagändringen där människors val av levnadsförhållanden inskränktes och fick ilskna responser där jag anklagades för att förespråka barnäktenskap. Hej och hå. Man kan väl skilja mellan det ena och det andra? Eller?

Det finns ett narrativ där månggifte likställs med giftermål mellan en vuxen och en minderårig; där flera kvinnor gifta med samme man automatiskt innebär ”kvinnoförtryck”. Varifrån kommer den attityden? Och vilka belägg finns?

Och var hör jämställdhet hemma i storyn? Inskränkt etnocentrisk världsuppfattning? Feministisk ideologi?

Visst, i Sverige har bigami varit förbjudet i decennier, men innebär det att andra länders lagar och förordningar är fel? Att Sveriges regering kan sätta sig över och bestämma över människors heder och kultur?

Det är väl helt okej att det i Sverige bara accepteras konstellationen ett par – juridiskt sett. För inte så länge sedan skulle det dessutom vara en man och en kvinna. Men med vilken rätt – i jämställdhetens namn – kan svensk lag ogiltigförklara andra länders heder, seder och lagar?

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Carin Åberg är pensionär. Har en bakgrund som bland annat filosofie doktor i medie- och kommunikationsvetenskap, filosofie kandidat i teoretisk filosofi, databasmodulator, ljudtekniker, författare, pottkusk och städerska.
Kan som pensionär skriva om vad som helst, när som helst. Född på landet i Åmot, Gästrikland.
Carin är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.