Gärningsmannen är polis

Av Börje R P Carlsson 2021-03-24

Jag läste boken ”Gärningsmannen är polis”. En gräslig bok om ett ännu värre beteende bland en del poliser. Och då inte minst om vad kvinnliga poliser blir utsatta för av manliga kollegor. Boken är i helsvart utförande och jag förstår varför. Boken blev en ögonöppnare med många ruskiga minnesbilder.

Efter 46 år som polis i Eskilstuna trodde jag först att jag levt i en skyddad verkstad men en stunds eftertanke gav en annan bild. En bild, nej många bilder som jag försökte klarlägga i mitt minne.

Min första tanke var att slå ifrån mig och bedyra min oskuld men några tankar senare var jag nog tvungen att medge att vissa sexuella trakasserier nog förekommit också här i Eskilstuna. Men jag försvarar mitt beteende med att det värsta jag gjort är att ha dragit en fräckis, oftast då en salongsfähig sådan där kollegor av båda könen skrattade.

Nu i efterhand medger jag att någon kanske sårats och mitt taffliga försvar blir att de som sårades var väldigt duktiga på att hålla masken. Hade jag vid dessa högst tillfälliga stunder sett någon negativ reaktion hade jag nog lagt av med detta beteende.

Jag kan fortfarande drabbas av dåligt samvete över en händelse i kafeterian. När jag kommer dit sitter en kvinnlig polis, en arbetskamrat på min rotel, vid ett bord med en stor bakelse framför sig. Till saken hör att denna polis var väldigt vältränad, välbyggd och kompetent.

Jag skojade med henne och sa ”ska du äta hela den där själv?” Underförstått trodde jag att hon skulle skoja tillbaka och erbjuda mig halva bakelsen som jag kunde tacka nej till. Hon stelnade till lite varefter och log och sa ”ja”.

Jag hämtade en kopp kaffe och en bulle och slog mig ner hos henne. Jag fikade raskt med lite småprat medan hon petade i bakelsen. När jag var färdig lämnade jag henne med ett ”hej”.

Många år senare fick jag reda på att hon tagit ohyggligt illa vid sig och trott att jag ansåg henne för tjock för bakelse varför hon kastade bakelsen.

Detta var mig fullständigt främmande för som jag sa ”hon var vältränad och välbyggd. Jag har flera gånger bett henne om ursäkt men lärt mig att även klumpigheter sagda, i raljans för att skoja, kan såra.

När jag ser tillbaka erinrar jag mig ett antal poliser som i mogen ålder hamnade i den så kallade ”stjärtnyparåldern”. En del av dem var omsvärmade av rykten som kunde förtälja att de kvinnliga anställda ofta blev uppvaktade med stjärtnyp.

Andra kunde likt Målle Lindberg sin bibel som talade om handpåläggning men bibeln sa inget om var händerna skulle placeras och de hamnade därför lite varstans.

Här låter det som om jag raljerar och försöker förminska händelserna men så är det inte. Det är ett sätt att se tillbaka och försöka försvara den uteblivna reaktion som borde ha kommit.

Efter varje personalfest spreds olika händelser och beteenden runt i huset. Jag har nästan aldrig varit på en personalfest utan har i stället tjänstgjort så någon annan kunnat gå i stället.

Vid ett tillfälle kom jag och en tjänstgörande kollega att passera ett värdshus där en personalfest pågick. Vi blev kontaktade av en kvinnlig kollega som frågade om vi kunde avhysa en kollega. Kollegan var stor och kraftig och riktigt berusad.

Han ville dansa men i stället för att bjuda upp på sedvanligt manér gick han fram till en tilltänkt danspartner. Stramade upp sig inför henne, spände blicken i henne och sa ”nå hur fan blir det? Blir det nåt knulla eller?”

Vi tog ut den berusade och körde hem honom. Ingen reaktion på denna händelse och kanske jag och kollegan borde ha skrivit något utöver i ingripandemeddelandet som beskrev en transport.

Nu efteråt har jag förstått att många kvinnliga poliser haft det långt besvärligare än vad jag förstått och då tror, att tro är att inte veta, jag ändå att det varit ganska hyggligt i Eskilstuna. Jag har haft kollegor från andra distrikt som berättat fullständigt hårresande händelser.

Denna bok manar till eftertanke och kanske borde den användas under polisubildningen för att ge aspiranterna det rättesnöre som de inte får av sina handledare eller av sina chefer när de börjat som poliser.

Kanske skulle den ha en påbyggnad om etik och uppförande i olika situationer. Många poliser har en total brist om hur man ska bete sig utanför drängkammaren.

Jag har sagt det förr men det tål att upprepas. Förfördelade poliser ska kunna vända sig till en extern enhet för att göra olika typer av anmälningar och de anmälda poliserna ska inte utredas av kollegor eller före detta kollegor.

Repressalier mot de poliser som anmäler en kollega ska ses som övergrepp i rättssak för det är det det handlar om. Arbetsledare inom polisen har ofta högre lön för att ta ansvar. Om de inte tar sitt ansvar ska förordnandet anses utgånget och en återgång till lägre lön ska ses som en markering.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Börje R P Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.