Nyamko Sabuni. Foto: Henrik Montgomery /TT

Med Sabuni som fyllechaffis

Av Andreas Magnusson 2021-03-29

Två dagar innan Bipolärdagen och tre dagar innan första april valde Liberalerna att begå harakiri med röstsiffrorna 59 mot 31. Det är nu fritt fram för Sabunis linje som innebär att partiet vill stödja en borgerlig regering som gör sig beroende av uttalat anti-liberala Sverigedemokraterna.

Sabuni vill att Liberalerna ska vara en liberal röst i ett borgerligt samarbete och med tanke på Moderaternas och Kristdemokraternas förändring de senaste åren låter det alltså som att ambitionen är att bli fyllechaffis åt ett gäng partysugna mellanchefer på konferens.

Beslutet är tragiskt på många sätt. Kanske framförallt för att Liberalernas egna väljare, enligt en undersökning för DN av Ipsos, inte alls vill att partiet stödjer en regering som gjort sig beroende av SD.

Hela 56% av partiets väljare är negativa medan endast 24% är positiva till en sådan lösning.

Visst kan man göra som KD har gjort och byta ut sina gamla väljare mot nya, men den som inte förstår att marknaden nu är mättad av högerpopulism och SD-fjäsk måste vara fullständigt förblindad av vänsterhat.

Det är genant att bevittna hur Liberalerna lägger sig på knä och tigger stödröster av människor som inte kommer att stödrösta på dem. Någonstans känns det som att böna och be om att någon som absolut inte är intresserad ska gå med på en dejt för att vara snäll.

För vem ska stödrösta på Liberalerna? Högerväljarna kommer att ha fullt fokus på att stärka M så att de inte får för dåligt förhandlingsläge mot SD eller att rädda kvar KD. De liberala väljarna kommer att stödja C, S eller Mp.

I en tid då det är viktigare än någonsin med liberala röster mot extremism och populism väljer alltså Liberalerna att göra sig själva irrelevanta.

I SOM-undersökningen från Göteborgs Universitet kan man se samma sak år efter år. Ungefär en tredjedel av väljarna definierar sig själva som höger, en tredjedel av väljarna definierar sig som vänster och en tredjedel av väljarna ser sig som varken höger eller vänster.

Det är en stor och självklar väljargrupp som Liberalerna i princip tackar nej till trots att de rimligen är precis de väljare som skulle kunna lockas av en socialliberal mittenpolitik.

Ett högerradikalt block tar form och man kan redan nu ana hur det politiska samarbetet kommer att se ut.

Sverigedemokraterna kommer att bli som den där tvärställda gigantiska pråmen som har fastnat i den bruna leran i Suezkanalen. Ingen kommer att kunna ta sig förbi och det kommer att bli kostsamt och tidskrävande varje gång man försöker ta den andra vägen mot målet.

Pyttelilla bogserbåten Liberalerna tror på riktigt att de kommer att kunna dra loss pråmen alldeles själva och få den att ta rätt kurs. Den sortens övermod är både imponerande och tragiskt.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver You Tube kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.