Jimmie Åkesson Foto: Jonas Ekströmer / TT

Ska invandrare inte ens få andas samma luft som oss andra?

Av Börje R P Carlsson 2021-05-06

Högerblocket går från klarhet till klarhet och de olika politiska partierna börjar bli förvillande lika. Detta är inte bara av ondo för de svenska väljarna får allt lättare att skilja agnarna från vetet. Nu kommer högerblocket med krav som ställs mot invandrarna. De skall inte få ta del av den svenska välfärden och om SD ensamma fick bestämma skulle de nog inte ens få andas samma luft som svenska medborgare.

Jimmie Åkessons retorik börjar bli tröttsam när han beskriver hur invandrare tar sig genom det ena ”säkra landet” efter det andra bara för att få komma till Sverige och ta del av den svenska välfärden.

Det Sverige som SD i övrigt, via olika media, är snabba att fördöma och avfärda som ett land fyllt av problem tack vare invandringen.

Att någon skulle ta sig genom flera säkra länder för att komma till det tryggaste landet av dom alla tycks aldrig ha föresvävat varken Jimmie, Uffe eller Ebba.

SD är väldigt snabba att slå vakt om den svenska kulturen och historien i alla sammanhang. Sitt partis historia försöker de glömma och jag kan förstå varför men jag tänker inte tillåta dom att glömma delar av den svenska historien och då talar jag inte om alla krigarkungar som vi haft utan om hur det såg ut i Sverige efter andra världskriget.

Hela Europa och resten av världen låg i spillror efter ett fasansfullt krig men inte Sverige. Sverige hade lyckats hålla sig utanför kriget. Den svenska industrin kunde omgående sätta högsta fart på all produktion och problemet var bara arbetskraften.

Den hämtades i Finland och resten av Norden. Den hämtades i Italien, Ungern, Jugoslavien, Grekland och flera länder. Genom dessa gästarbetare har skapats ett Sverige vars innevånares rötter härrör från hela Europa. Genom dessa har skapats en välfärd som SD nu vill slå vakt om.

När ofredstiden drabbade Mellanöstern flydde människor till Europa där många sökte sig till Sverige vilket i mina ögon inte är så konstigt om man söker trygghet.

Många av alla de flyktingar som sökte sig till Europa kom via gummibåtar och smugglare hit men inte alls i den utsträckning som Åkesson tycks tro.

Bara 5% av de 2,4 miljoner flyktingar som tog sig till Europa kom denna väg medan de resterande kom med mer reguljära transportmedel.

Trots det beger sig SD iväg till Grekland för att dela ut fullkomligt obegripliga flygblad som talade om att Sverige var fullt. Sverige har tagit emot mängder av flyktingar under årens lopp sedan andra världskriget men år 2015 blev det fler än vad statsapparaten klarade av – men inte fler än vad Sverige orkat med om viljan funnits.

Nu vill SD skrämma bort alla de människor som gör att Sverige fungerar bara för att några invandrare inte hunnit/kunnat inordna sig i det svenska samhället.

Det ska ske genom att alla som inte är svenska medborgare ska strykas från den svenska välfärden och svältas till emigration. Jag undrar hur sjukvård, skolor och allt annat behövligt skulle fungera utan de senaste decenniernas invandring.

Skulle vi inte för enkelhetens skull stryka alla medborgarskap, som genom födsel och ohejdad vana, skapats efter den 26 februari 1658. De som inte kan påvisa att de varit svenska medborgare före denna tidpunkt skall fråntas allt som handlar om välfärd och tvingas, genom hot om svält och armod, lämna landet (obs ironi om ingen förstått det).

Det finns säkert flera invandrare, och en del andra, som också jag önskar skulle lämna landet men att bli av med dessa sker inte genom att alla behandlas som paria.

Att försöka bli av med de oönskade på sätt som nu föreslås är som att spika nubb med en stekpanna. Man träffar betydligt större område än önskat.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Börje R P Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.