När till och med döda muslimer utsätts för hat

Av Andreas Magnusson 2021-05-18

Attitydundersökningar brukar visa att ungefär hälften av svenskarna tycker illa om islam. Däremot tycker vi bättre om muslimer och särskilt muslimer vi känner. Unga människor är betydligt mer toleranta. Men en del hatar verkligen muslimer och kräver till och med att döda muslimer ska leva upp till det traditionellt svenska sättet att vara död på.

Jag går ofta och funderar på vad som ska bli nästa utfall mot invandrare eller muslimer och jag måste säga att kreativiteten emellanåt är så stor bland landets helrasister och halvrasister att det är svårt att förutse kommande lågvattenmärken i samhällets rörelse mot känslomässig istid.

Krav på slöjförbud var lätt att förutse, liksom språkkrav för medborgarskap. Kanske hade man också kunnat förutse att moderata kommunledningar ville förbjuda tiggeri i kommuner som nästan helt saknade tiggare och kanske hade man kunnat förutse förbud mot alternativ till fläskkött i skolbespisningen.

Böneförbud kändes lite mer oväntat, liksom det kristdemokratiska förslaget om att använda biståndspengar till att bygga fängelser utomlands för människor som har begått brott i Sverige – ett slags Ebba Buschskt Guantánamo Bay.

Men jag tycker ändå att den senaste var svårast att förutse. För nu har allt fler människor i Skåne kommit på att de inte bara hatar levande muslimer utan att de också hatar döda muslimer.

En man som verkligen har kommit på hur illa han tycker det är med döda muslimer heter Göran och bor i Börringe utanför Svedala. Göran har startat en insamling för att hindra muslimer från att bli begravda på den lokala kyrkogården och han har fått ihop ett sextiotal namnunderskrifter.

”Alla är emot det här”, säger han till Sydsvenska dagbladet. ”Vi vill inte ha muslimerna och deras kvinnosyn här.”

Vilken kvinnosyn har en död människa? Stannar den kvar i graven och är det likadant med rasism? Kommer förresten Göran att fortsätta med sin insamling på andra sidan döden?

Göran är inte ensam. Annika som är kassör i den lokala villaföreningen i ett område i Bunkeflo där man också vill hindra döda muslimer från att ta plats är lite fiffigare i sina argument.

”Sen förstår vi inte heller varför man ska ha ceremonin i moskén och sedan ta sig ut hit för begravning. Det känns dumt både miljömässigt och infrastrukturmässigt.”

Hon har fler miljöargument på lager kring varför det är extra dumt att tillåta att muslimska kroppar kommer i jorden.

”Det hade fått plats med fler kristna gravar. Muslimska tar ju mycket mer plats då kropparna inte kremeras. Vätska från de döda kommer att rinna ut i dammarna där barnen leker.”

Visst är det konstigt att Greta Thunberg inte har tagit tag i problemet med döda muslimer? De tycks ju trots allt vara ett allvarligt hot mot miljön.

Kanske skulle man kunna tala om Schrödingers muslim istället för Schrödingers katt – du vet det kvantmekaniska tankeexperimentet som går ut på att en katt både är levande och död samtidigt.

I Svedalas största Facebookgrupp är tongångarna hårda. Någon har skrivit att ”dom får ta seden dit dom kommer eller åka hem.” Den sortens krav har tidigare ställts på levande, men omfattar nu alltså även döda.

En stilla undran är vad en muslim ska göra om hon varken duger som levande eller död. Det är ju inte som att det står så många andra alternativ till buds. Jag är dock säker på att miljövännen Annika och kvinnokämpen Göran kommer att komma på något finurligt. De har den där kreativiteten som krävs.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver You Tube kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.