Ulf Kristersson. Foto: Fredrik Persson / TT

Vad menar egentligen Moderaterna med integration?

Av Hans Westerlund 2021-05-21

Det är lite märkligt, det här med integration. Det pratas mycket om det och många uttrycker bekymmer och menar att vi är dåliga på det, men jag har ändå svårt att få riktigt grepp om exakt vad det är man menar.

Man skulle ju kunna titta på vad till exempel Moderaterna skriver om integration. De menar tydligen att de två måtten för integration är ”hur många är självförsörjande och hur många talar användbar svenska”.

Ok. Så man är inte integrerad om man inte är självförsörjande. Är då alla barn, sjuka, fattiga och pensionärer inte integrerade, liksom en hyfsat stor del av de skånska storgodsen som är beroende av jordbruksstöd? Och användbar svenska? Där rök ett antal personer inom LSS med autism.

Man kan också fundera på vad som menas med användbar. Under lång tid var ju inte skånska användbar i radio och tv, även om den är det nu (fast det finns nog fortfarande en och annan som anser att skåningarna inte är fullt integrerade och att skånskan i grunden är obegriplig).

Det är inte utan att de där måtten känns lite knepiga, när man funderar på dem.

Men hur ska man göra så att folk är självförsörjande och pratar användbar svenska? Första punkten är tydligen att de inte ska komma till Sverige:

”En framgångsrik integration kräver en kraftigt minskad invandring.”

Får nog erkänna att jag inte riktigt förstår logiken här. Lär man sig bättre svenska utomlands?

Nästa steg är, enligt Moderaterna, att ställa språkkrav. Det kan ju låta rimligt, med tanke på måttet, men man undrar hur utbrett det är att man inte vill lära sig användbar svenska?

För det är ju inte så mycket idé att prata om krav, och därmed tvång, som centralt verktyg, om de flesta som bor i Sverige förstår fördelarna med att kunna användbar svenska och vill lära sig.

Nästa steg är att minska boendesegregationen. Det låter ju toppen! Om man får bostad på Lidingö och kan få prata med grannarna, så lär man ju utveckla sin svenska. Fast vänta, det är visst inte det man menar. Nu blir jag förvirrad igen.

Metoden för att folk ska bli självförsörjande och prata svenska, är tydligen att asylsökande inte ska få bo där de vill. Återigen är det en logik som går över min horisont.

Nåja, man kan inte begripa allt här i världen. Läser vi vidare i det Moderaterna skriver, så hittar vi:

”Alla som kommer till Sverige ska steg för steg kvalificera sig till bidrag och välfärdsförmåner genom jobb.”

Om du inte har jobb och därför inte är självförsörjande utan behöver bidrag, ska du först jobba, dvs vara självförsörjande, för att få bidrag.

Ok, jag tror att jag förstår logiken: det är som när staten ger bidrag till företag som går med vinst och betalar ut bonusar och ger utdelningar.

Det är den som inte behöver bidragen, som ska ha dem. Jag fattar. Jag begriper inte riktigt vad det har med integration att göra, men jag förstår resonemanget.

Sedan skriver man:

”Staten ska ta ett större ansvar för att varje barn ska ha en rättvis chans att forma sin egen framtid.”

Åh, det var lite överraskande! Man är ju inte så van vid att man från det hållet trycker på statens ansvar att hjälpa folk till en rättvis framtid. Det bara att tacka och ta emot. Och hur ska staten då göra för att hjälpa barnen?

”För att alla barn ska lära sig tillräckligt bra svenska innan första klass behövs språkscreening i svenska hos BCV och språkförskola för barn i utsatta områden.”

Hmm… Så om jag inte får godkänt på svenskaprovet när jag är fyra eller fem, så ska staten sätta mig vid skolbänken? Men bara om jag bor i vissa områden?

Så bara vissa barn ska få språkundervisning om de misslyckas på provet, men andra ska inte ens få ett prov? Lite lustig syn på rättvisa. Undrar om barnen skulle se det som en chans att forma sin framtid?

Nåja, kanske det bästa kommer till sist?

”En ny lagstiftning som förbjuder deltagande i en kriminell organisation sak genomföras tillsammans med att straffen för gängkriminella fördubblas och dagens mängdrabatt slopas. Hemliga tvångsmedel ska tillåtas i förebyggande syfte mot gängkriminella. ”

Eh, nu måste jag ha missat något igen. Hur blir man självförsörjande och bättre på svenska genom att kriminella organisationer förbjuds och att folk ska sitta dubbelt så lång tid i fängelse?

Finns det någon sorts anti-svenskspråkliga gäng? Är man självförsörjande när man sitter i fängelse? Jag fattar inte vad det här har med integration att göra. (Förutom att Moderaterna kanske skulle bli bättre på svenska, så att man inte skriver ”sak” när det ska vara ”ska”?)

Kan inte säga att jag blivit mycket klokare på det här med integration av att läsa vad Moderaterna skriver.

Men låt oss leka med tanken att alla invandrare inte är våldtagande, pistolskjutande horder som, likt fotbollssupportrar utanför Ullevi, driver runt på gatorna, i jakt på bidrag, utan att de är lite som folk är mest. Tanken verkar vara främmande för vissa, men ändå, låt oss prova och se vart det leder.

Om invandrare är som folk är mest, så är vissa bra på att lära sig nya språk och andra är sämre. Få gillar att fylla i blanketter eller tampas med myndigheter och de flesta vill ha ett vettigt boende, trevliga vänner och ett meningsfullt jobb med en rimlig lön att gå till.

Man vill känna att man är en del av samhället och inte pekas ut som snyltare eller brottsling. Man vill att det ska gå bra för ens barn och att de inte hamnar i kriminalitet eller missbruk.

Inget av detta känns, åtminstone för mig, som orimligt. Så vad betyder det för integrationen? Att folk överlag vill vara självförsörjande och att tillgång på lämpliga jobb därför är viktigt. Och det är det ju för alla, oberoende av var man råkar vara född.

Om vi accepterar att överklassen vill bo i sina områden, kanske det, i sig, inte är ett problem om invandrare vill bo i ett område. Kanske handlar trångboddhet om ekonomi och bostadspolitik, snarare än om var man är född?

Och eftersom det känns lite löjligt att tänka sig att gängkrig mellan Hell’s Angels och Bandidos skulle vara mer integrerat än gängkrig mellan två invandrargäng, så kanske man tänka sig att kriminalitet handlar mer om kriminalitet, än integration?

Det vill säga att det vi gör för att bekämpa kriminalitet handlar om att du är kriminell och inte var du eller dina föräldrar är födda.

Kanske handlar integration främst om att minska arbetslösheten i samhället – för alla, ha en bra bostadspolitik – för alla – och ha en bra skola – för alla.

Kanske känner folk sig mer delaktiga och ansvariga, om man i stället för att stigmatisera dem, jaga dem med piskor och stänga de dörrar man kan, bjuder in dem. Ger dem en känsla av att vara välkomna och värdefulla.

Kanske har vi en urusel integration just i det att vi bara utmålar invandrare som en belastning? Kanske beror dålig integration inte främst på invandrare, utan på oss?

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Hans Westerlund arbetar sedan drygt tio år som personligt ombud, där han stöttar personer med psykisk ohälsa i kontakten med myndigheter och vård. Tidigare har han arbetat inom Kriminalvården och Försäkringskassan. Han har ett långvarigt intresse för samhällsfrågor och med en utbildningsbakgrund inom både socialantropologi och psykologi, tycker han det är viktigt att kunna ha många olika perspektiv.
Hans Westerlund är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.