Nyamko Sabuni. Foto Henrik Montgomery / TT

Det är Sabunis nya kompisar som försöker tysta oss lärare

Av Andreas Magnusson 2021-05-27

Det är bråda tider för oss lärare nu inför betygssättning. I söndags gjorde jag en paus i rättningsarbetet och gick in på Expressens webbsida. Där kunde jag läsa att nyssliberalernas partiledare Nyamko Sabuni i sitt vårtal på partiets riksmöte gjort ett utspel om min arbetsplats.

Precis innan rättningspausen hade jag bedömt ett inspelat tal från en tjej med somalisk bakgrund. Iklädd hijab, det vill säga traditionell muslimsk slöja, propagerade hon för kvinnors rätt till fri abort.

Därefter bedömde jag ett tal av en tjej med bakgrund i Syrien – också hon iklädd slöja. Hon argumenterade istället för HBTQ-personers rättigheter.

Eftersom båda två hade låtit som riktiga liberaler blev kontrasten stor mot låtsasliberalen Nyamko Sabunis ord där hon berättade att hon ”ännu inte övertygat alla” sina partimedlemmar om det kloka i att samarbeta med SD. En tidsfråga alltså. Snacka om att vara verklighetsfrånvänd.

Hon menade också i sitt vårtal att det är vanligt att lärare av rädsla för att stöta sig med elever (underförstått muslimska elever) undviker att ta upp Förintelsen, antisemitism, HBTQ-frågor och religionskritik.

Den verklighet hon beskriver är för mig fullständigt främmande. Jag har aldrig stött på någon lärare som har resonerat så.

Skolor är HBTQ-certifierade. Vi går på fortbildning om likabehandling. Våra elever gör fördjupningsarbeten och vi har temadagar. Det finns nog ingen plats i hela vårt samhälle där man pratar mer om just de här frågorna än i skolan.

Om det hade varit ett vanligt problem att lärare inte vågar ta upp grundläggande demokratifrågor av rädsla för att stöta sig med muslimska elever, så borde jag som i tjugo års tid har jobbat med precis de här eleverna, åtminstone någon gång ha sett eller hört någonting.

Varje år pratar jag och mina kollegor om Förintelsen, varje år undervisar vi om antisemitism, varje år pratar vi om HBTQ-frågor och varje år tar jag upp religionskritik i min religionsundervisning.

Unga människor är generellt sett mer liberala och toleranta än vuxna, men visst finns det de som har fått med sig konservativa värderingar hemifrån.

En del elever med bakgrund i Mellanöstern har upplevt saker som gör att de hyser stark aversion mot staten Israel. De flesta förstår trots det att skilja på Israel som nation och det judiska folket. När de inte gör det finns vi lärare där för att vägleda och förklara.

En del av oss tycker säkert att det är lite jobbigt, men vi tvekar inte. Vår uppgift är att stå upp för demokratin. Fixar man inte det ska man inte jobba som lärare.

En del elever som har vuxit upp i muslimska länder har en syn på homosexualitet som var vanligare bland infödda svenskar för trettio år sedan. Men vi lärare arbetar med att gradvis forma deras värderingar i enlighet med skolans styrdokument.

Någon enstaka gång kan man ändå stöta på elever som hyser åsikter liknande de man finner i SD-vänliga nätforum där det raljeras över homosexuella och judar, men det är ganska ovanligt.

Så var har då Nyamko Sabuni hämtat sina odla potatis under parketten-påståenden om lärare som anpassar sin undervisning efter muslimers påtryckningar? Jag har sett liknande tankegångar på olika högerextrema sidor. Kanske kommer det därifrån?

Det är naturligtvis möjligt att någon enstaka lärare någon gång har valt bort känsliga ämnen ur sin undervisning, men att det skulle vara ett utbrett problem är helt enkelt inte sant. Sabunis anklagelse mot min yrkeskår saknar grund.

Det har hänt att jag har mött elever som har upplevt att de kränkts för sin tro eller sin sexuella läggning av en klasskamrat eller någon av mina kollegor. Det är inte vanligt, men det förekommer tyvärr. Den sortens kränkningar tar vi på allvar.

I skolan ska man kunna känna sig trygg även om man är muslim, homosexuell, jude eller ateist. Det innebär inte att vi värjer oss för att prata om känsliga frågor.

Eftersom Sverigedemokraterna ännu inte har haft makt att ändra på formuleringarna i skollagen är det demokratiska värdegrundsarbetet självklart – oavsett vad Sabuni påstår.

Noterbart är att hon inte säger ett ord om det verkliga hotet mot oss lärare, vilket nyligen exemplifierades med historieläraren som höll en distanslektion där en av eleverna var dotter till en SD-politiker.

Eftersom läraren hade menat att stormningen av Kapitolium var en statskupp kontaktades han av SD-politikern som anklagade honom för att ha en vänsterslagsida i undervisningen.

I en debattartikel som publicerades häromdagen i DN berättade läraren om hur han därefter utsatts för hot om granskningar, uthängningar i högerextrem press, anmälan till Skolinspektionen och de vanliga utfallen på sociala medier om ”vänsterbliven”, ”svagbegåvad” och ”kulturmarxist”.

Jag känner mycket väl igen det här. Jag har själv anmälts åtskilliga gånger till Skolinspektionen av människor som aldrig besökt mina lektioner men är upprörda över att en person som gör kritiska granskningar av rasisternas selfieprofet Joakim Lamotte får lov att jobba som lärare.

Det finns alltså ett reellt hot mot oss lärare och det kommer inte från Sveriges muslimer, det kommer från Nyamko Sabunis nya samarbetspartner – partiet som nyligen grundades av nazister – de som vill slänga ut invandrare ur landet och tysta oliktänkande.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver You Tube kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.