Nyamko Sabuni. Foto Jonas Ekströmer / TT

Sabuni har ju inga kläder på sig!

Av Andreas Magnusson 2021-06-04

Den senaste väljarundersökningen från SCB visar att Liberalerna har så få sympatisörer just nu att de i princip behöver dubblera väljarstödet för att klara riksdagsspärren. TV4:s Marcus ”Bagdad Bob” Oscarsson tolkar det som att Liberalerna är på väg mot ett succéval.

SCB:s väljarundersökning visar på den rekordlåga siffran 2,5% för Liberalerna. Det är partiets lägsta siffra någonsin under de femtio år SCB har gjort väljarundersökningar.

Nästan alla bedömare gör samma analys: Liberalernas beslut att öppna upp för samarbete med SD var ett strategiskt misstag. En stor grupp socialliberala väljare har lämnat partiet och gått över till Centern.

Sabuni själv tycks vara den enda som inte är orolig. I en intervju med TV4, efter att valundersökningen presenterats, berättar hon att ”det finns inget missnöje med mitt ledarskap” och att ingen inom partiet är kritisk mot den politik de bedriver.

Det låter som ord från någon kommunistdiktator, men jag kommer också att tänka på HC Andersens saga om kejsarens nya kläder och funderar över hur näringslivets SD-vänliga lobbyister bar sig åt när de övertygade Sabuni om kvalitén på partiets nya klädedräkt.

Liberalerna har alldeles uppenbart två problem: Det första är att de har en partiledare som driver partiet mot självutplåning och det andra är att hon helt saknar självinsikt.

Sabuni är nog ganska ensam om sin analys men en politisk kommentator går emot strömmen. Det är föga förvånande Marcus Oscarsson, journalisten som av Mediebarometern räknas som Sveriges största makthavare på Facebook. Oscarsson tror på succé för Liberalerna i valet 2022.

I ett inlägg med rubriken ”Därför tror jag på öronbedövande jubel vid Liberalernas valvaka 2022” som publicerades omedelbart efter 2,5%-mätningen förklarade han sin ståndpunkt.

Det första argument han anger är att Nyamko är ”orädd” och ”uppenbarligen underskattad”. ”Hon har lagt sin tid på att ena partiet”, skriver han och menar att när hon får lägga sin energi utåt istället för inåt så kommer partiet att växa. Som alltid när Oscarsson gör en analys gränsar det till komik.

Är det något Sabuni inte har gjort så är det att försöka ena partiet. Hon har till skillnad från sin företrädare helt struntat i att jämka mellan partiets socialliberala falang och dess högerfalang.

Extra talande blev det när hon inte alls förstod varför hon skulle ”behöva bry sig om en enskild medlems åsikt” som svar på hur hon ställer sig till att hennes företrädare på partiledarposten är emot ett SD-samarbete.

Det andra argumentet Oscarsson anger är att Liberalerna har en unik position eftersom de är överens med SD i migrationsfrågor och kriminalpolitiska frågor men annars inte delar deras politik.

På vilket sätt den positionen skiljer sig från Kristdemokraternas eller Moderaternas är väldigt svårt att förstå och Oscarsson lyckas inte förklara det heller.

Det tredje argumentet han anger är en återupprepning av det föregående.

Det fjärde argumentet Oscarsson lyfter fram är stödröster som han nu menar kan komma ”till och med från SD”. Det är lite svårt att förstå hur eventuella stödröster kommer att kunna leda till öronbedövande jubel. Partiet behöver alltså just nu ungefär lika många stödröstare som egna sympatisörer för att klara riksdagsspärren.

Eftersom även KD ligger nära spärren kommer konkurrensen om stödröster att öka och Liberalerna kan mycket väl drabbas av samma sak som Fi har drabbats av i tidigare val. När ett parti är för långt ifrån 4% blir väljarna rädda för att rösten ska vara bortkastad och lägger den på ett annat parti istället.

Det femte argumentet Oscarsson tar upp är att mindre partier brukar få ökat genomslag i valkampanjer. Med samma argument borde alltså även Miljöpartiet och Fi vara på väg mot succéresultat i valet 2022.

Det femte och sista argumentet handlar om att inget parti som har suttit i riksdagen i mer än två mandatperioder har fallit ur sedan 1940. ”Jag älskar att studera historik och statistik och båda dessa tunga parametrar ger ett visst stöd till L”, skriver Oscarsson.

”När jag lägger samman allt det här, ja då hör jag ett öronbedövande jubel bortifrån Liberalernas valvaka på söndagskvällen den 11 september 2022” avslutar Oscarsson.

När jag lägger samman det här ser jag bara en usel analys av en usel opinionsbildare som kallar sig journalist.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver You Tube kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.