All offentlig makt i Sverige utgår från folket och riksdagen är folkets främsta företrädare

Av Börje R P Carlsson 2021-06-07

Detta står i regeringsformen – den grundlag som utgör grunden för vår demokrati. Regeringsformen beskriver hur landet ska styras, vilka demokratiska rättigheter medborgarna har och hur den offentliga makten ska fördelas.

Denna korta men ack så betydelsefulla mening tycks många av dagens politiker helt ha missat. När Centern och Liberalerna tvingar fram ett beslut om marknadshyror så funderar jag på om de har hört en enda medborgare, som bor i hyreslägenhet, sagt sig vara för marknadshyror?

Men varför ska de lyssna på medborgarna? Charmtrollet Nyamko kan ju inte ens se ett enda skäl till varför hon ska lyssna till en enda partibroder eller -syster.

De som nu vill införa marknadshyror, känner de att de har medborgarnas stöd? Har de hört en enda hyresgäst uttala sig för marknadshyror? Jag har inte hört en enda hyresgäst säga så men å andra sidan är jag ju inte politiker och därmed inte heller varken blind eller döv över vad många medborgare säger.

Att vara blind eller döv är tydligen ett måste eftersom partiledarna hela tiden känner sig tvingade att övertyga medborgarna om förträffligheten över deras politik när de egentligen borde lyssna på medborgarna för att föra dessas politik.

Vill man inte tro på medborgarna kan man ju vända sig österut för att se vad en omställning till en ny hyresreglering kommer att medföra.

För övrigt kände jag…

en oändlig sorg och saknad när jag såg programmet om Håkan Juholt. Den mobbing och det förakt som visades honom var mer talande för de som mobbade, den så kallade kleggen, än för Juholt. Det är uppenbart att med fel bakgrund kan man näppeligen slå sig fram i politiken. Men jag anar att Juholt skulle haft en helt annan uppfattning i frågan om marknadshyror.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Börje R P Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.