När små partier får för stort inflytande

Av Börje R P Carlsson 2021-06-16

I den senaste väljarbarometern framgick att kvinnor i högre grad röstar på S och att herrar i åldern 40 – 65 år i stor utsträckning röstar på SD. Utifrån det kan man dra slutsatsen att vi, 40-talister, lyckades fostra våra döttrar till medkännande och ansvarsfulla människor medan sönernas uppfostran var ett misslyckande.

Väljarbarometrarna är en både upplyftande och skrämmande läsning. Enfrågepartier med några få röster blir vågmästare och deras inflytande på politiken står inte alls i proportion till väljarunderlaget.

Sossarna, fortfarande största parti, åtrår regeringsmakten så högt att de är beredda att sälja taskorna till räven vilket betyder att Liberalerna, Miljöpartiet och Centern får betydligt större inflytande än vad deras röstetal borde ge.

Vänsterpartiet får i stort sett inget inflytande alls eftersom de som stöttar S avskyr V. Centern vägrar att överhuvudtaget ens titta på det tredje största partiet SD men också på V.

Vilket medför att efter nästa val kommer förmodligen ingen konstellation få egen majoritet utan det kommer att bli ett kattrakande där S med stöd av MP och C står mot M och SD.

Det är mitt önskescenario för då slipper vi dras med, förhoppningsvis, både L och KD. Jag hoppas dessa hamnar under 4%-spärren eftersom inget av dessa två partier har den respekt för medborgarna som man önskar.

L är så otydliga i sin framtoning att en måsskit i dimma är ett under av skärpa. Och Ebba Busch har fullt upp med sina husaffärer och att underhålla riksdagen med att tralla och sjunga.

Skulle högerblocket få regeringsmakten så kommer vi att få en statsminister i form av Ulf Kristersson med många skelett i garderoben. En statsminster som utreds för oegentligheter i samband med adoptioner från Sydamerika eftersom han var ordförande för det adoptionscenter som ombesörjde dessa adoptioner.

Alltså en statsminister där man även kanske skulle utreda vissa adoptioner från Kina, samt vars vapeninnehav borde ha ifrågasatts mm mm.

Denna statsminister kommer att stöttas av en partiledare i form av Jimmie Åkesson, som på frågan om brottslig bakgrund svarade ”var vill ni jag ska börja”.

Framtidsutsikterna är således inte speciellt ljusa och mitt hopp står till Sveriges kvinnor men trots det är det just nu en kvinna som utgör största hotet för regeringen.

Vänsterpartiets nya ledare Dadgostar har just nu gett regeringen 48 timmar för att avbryta och dra tillbaka ett förslag om marknadshyror. Om så inte sker hotar V att tillsammans med de blåbruna fälla regeringen.

Allt detta åskådliggör svårigheterna med alla småpartier som kräver inflytande långt över sina röstetal. Ur led är tiden och man kan inte längre ens lita på sina fiender eftersom dessa egentligen är för regeringens förslag men gärna offrar detta om regeringen kan fällas. Med en ny regering kan förslaget fullföljas av de blåbruna med stöd av något annat parti och då undrar jag vad Dadgostar egentligen åstadkom?
Håhåjaja.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Börje R P Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.