Nooshi Dadgostar (V). Foto: Claudio Bresciani / TT

Regeringskrisen beror på att Centern likställer V med SD

Av Andreas Magnusson 2021-06-19

Det finns en klar riksdagsmajoritet som är emot marknadshyror även i nyproduktion. Socialdemokraterna har motvilligt accepterat Centerförslaget genom att förhandla fram ett avtal med C, L och Mp där man förbinder sig att genomföra detta, egentligen mot sin egen vilja. Det var ett av de många pris man valde att betala för att kunna skapa en regering som inte är beroende av SD.

En överväldigande majoritet av väljarna (man har talat om någonstans 80-90%) är emot marknadshyror även i nyproduktion eftersom de flesta inser att när fastighetsägare själva får styra sin prissättning så är de mer sugna på att tjäna pengar än att inte tjäna pengar.

Januariavtalet består av 73 punkter med en klausul som går ut på att Vänsterpartiet ska hållas borta från inflytande. Eftersom partierna bakom januariavtalet saknar egen majoritet är de beroende av Vänsterpartiet vad de än själva säger.

Vänstern markerade redan då, för mer än två år sedan, att man sväljer sin stolthet och släpper fram regeringen trots förnedringsklausulen.

Man hade bara två förbehåll. Om regeringen kommer att gå vidare med förändringar i arbetsrätten mot fackens vilja och förändringar i hyreslagstiftningen mot Hyresgästföreningens vilja så kommer partiet inte längre att ge sitt stöd till den sittande regeringen.

Ett blygsamt krav kan tyckas. Vänstern accepterade att vingklippas från makt och de accepterade 71 politiska förslag som till huvuddelen strider mot det egna partiets politik.

Nu tycks många förvånade, ja till och med upprörda, över att Vänsterpartiet genomför exakt det de hela tiden har sagt att de skulle genomföra.

Centern och Socialdemokraterna har haft mer än två år på sig att undvika måndagens misstroendeomröstning. Istället har man ångat på och tänkt att Vänstern nog bara snackar.

Varför skulle Vänstern bara snacka? I ett samhälle där vi snart har privatiserat vår egen existens har ett parti allt att vinna på att visa att man står emot den nyliberala attacken på välfärden.

När Socialdemokraterna slutar vara socialdemokrater är den platsen ledig på samma sätt som socialliberalismen blev ledig när Liberalerna slutade vara liberala.

Människor behöver jobb så att de kan köpa mat och kläder och de behöver någonstans att bo. Därför är förslag som gör arbetslivet otryggt eller bostadssituationen otrygg de viktigaste frågorna att reagera mot.

Jag kan förstå att Vänsterpartiet accepterade Liberalernas plastpåseskatt i januariöverenskommelsen. Det var ett bra förslag som heller inte hotar vår grundtrygghet. Jag kan på samma sätt förstå att de reagerar nu.

Men kommer nu inte Sverigedemokraterna att komma till makten och är det då inte paradoxalt nog Vänsterpartiet som hjälper dem fram?

En regerings fall innebär inte med automatik en annan regerings födelse. Om Centern inte plötsligt vill släppa fram en regering som kräver SD:s stöd kommer ingen sådan regering att kunna skapas.

Det troliga är att det går några talmansrundor och sedan fortsätter Löfven att vara statsminister till valet 2022. Extraval är det väldigt få som vill ha just nu.

Regeringen och samarbetspartierna är beroende av Vänsterns stöd vare sig de vill det eller inte. Vänstern har ställt två krav. De har inte begärt att få igenom någon egen politik. De har bara krävt att regeringen avstår från att göra två saker.

Om regeringen struntar i det har de givetvis inte längre Vänsterns stöd och det är då regeringen som tillsammans med Centern och Liberalerna väljer att öppna dörren för en framtida högerregering som styr landet utifrån fascisternas kravlista.

Jag tycker att den senaste regeringskrisen visar att Centerns snack om att hålla borta de två ytterkantspartierna inte funkar. Vi har sju demokratiska partier som i grunden ställer upp på FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna (även om M, KD och till och med L svajar ibland) och så har vi SD – ett parti helt genommarinerat av rasism.

När Centern ser det som så viktigt att hålla borta V från allt inflytande att de inte förhandlar eller viker en tum från den överenskommelse som inte hade existerat utan Vänsterns passiva stöd så gräver de sin egen grav.

Om S, Mp, C och L vill undvika att regeringen faller nu så behöver de acceptera det enkla faktum att det inte finns något regeringsunderlag utan V på samma sätt som M inte har något regeringsunderlag utan SD.

Vänstern och Centern står oerhört långt ifrån varandra när det gäller ekonomisk politik men man står närmare varandra i andra värderingsfrågor. Om C kan kompromissa med andra partier så kan de rimligen även kompromissa med V.

Tramset om att jämställa V med SD funkar inte. Misstroendeomröstningen på måndag handlar i grunden om detta.

För inte kan det väl på riktigt vara viktigare för Centern att mot folkets vilja driva igenom marknadshyror än att bekämpa fascisternas intåg i Rosenbad?

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver You Tube kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.