Kriminalvårdschef med selektivt minne

Av Börje R P Carlsson 2021-07-28

Den högst säkerhetsansvarige inom Kriminalvården var ingen lysande stjärna när han jobbade som polis men han var enträgen i sin uppvaktning av de som bestämde. Så enträgen i olika frågor att han på bara några få år kunde ta sig från ”cykelkällaren” hos polisen i Strängnäs till att bli säkerhetschef inom Kriminalvården med en månadslön långt över 100 tusen kronor.

Välkammad och vältalig har han alltid varit och hans selektiva minne är näst intill legendariskt. Han har heller aldrig varit blyg för att lägga ansvarsfrågor där de hör hemma. Det vill säga aldrig hos honom utan hos någon underställd medarbetare.

När den senaste händelsen inträffade på Hällbyanstalten var säkerhetschefen snabbt framme i tv-rutan och talade om bristande rutiner på anstalten.

Han hävdade vidare att detta var den allvarligaste händelsen sedan år 2004. Här ser man vad ett selektivt minne kan ställa till med.

Händelsen på Hällbyanstalten var nog så allvarlig men vad var det egentligen som hände? Min syn på det hela kan vara helt galen men är förmodligen sannare än säkerhetschefens uttalanden.

Det var varmt och det var trångt på anstalten. Coronapandemin har ytterligare försämrat för de intagna att få ta emot besök och inte ens i cellen fick de den avskildhet som människan behöver. Tristessen var således bedövande och två kokande hjärnor kom på ett sätt att, för en stund, förändra situationen.

Utan att egentligen synas ha några andra planer än att få en stunds omväxling stänger de in sig tillsammans med två vårdare. Jag vet inte hur dessa vårdare upplevde situationen men jag anar att de inte blev alltför omskakade för de var nog förhållandevis vana vid olika incidenter och störningar.

Gisslantagarna börjar kommunicera med olika förhandlare och de vill bland annat ha en helikopter men längre än så synes deras planering inte ha räckt. Plötsligt lovar de dock att släppa ena gisslan om de intagna på deras avdelning bjöds på pizza.

Detta var inget stort offer. Hällby Pizzeria kunde tillhandahålla 20 pizzor inom en kort tidsrymd och den ena gisslan släpps. Eftersom pizzorna inte kunde betalas vid avhämtning fick pizzabagaren i efterhand rådet att sända en faktura.

Om gisslantagare har krav på att kompisarna ska bli utspisade med pizza så säger detta en del om hur allvarlig situationen var.

Efter detta hände just inget mer förrän gisslantagarna gav upp. De kunde gripas, anhållas och ett par dagar senare häktas.

Denna händelse kunde en svettig och nervös säkerhetschef därefter informera om som den värsta och allvarligaste händelsen på 17 år.

Jag undrar varför detta ”drama” ska anses vara värre än när Kristofers Kastellanoss rymde under transport för ett par år sedan. En rymning där en fångvaktare måste ha varit involverad.

Eller den kvinnliga fångvaktare som blev ihjälslagen på Huddingehäktet.

Undersökningar visar att antalet grova störningar på anstalter har ökat dramatiskt under senare år.

Ändå har säkerhetschefen klassat det som nu hände som den allvarligaste händelsen på många år.

Har säkerhetschefen redan glömt dessa händelser eller är det hans selektiva minne som spökar?

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


     Börje R P Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.