Foto: Naina Helén Jåma/TT

När polisen ”korrigerar” statistiken

Av Börje R P Carlsson 2021-08-12

Polisen ändrar i statistiken när det gäller antal skjutningar hittills i år. Detta konstateras av en upprörd Lundaforskare som dessvärre inte kan få en nöjaktig förklaring till detta manipulerande. Jag har svårt att förstå upprördheten eftersom polisen i alla tider själva skapat statistik baserat på vad de vill visa.

När RAR kom och när Dur-Två kom trodde jag nog att det skulle bli svårare att manipulera statistiken men icke. Statistiken utformas efter vad polisen vill visa. Att läsa polisiär statistik är ibland lika givande som att läsa en fantasifull bok.

Brottsstatistiken och uppklarningsstatistiken samt de procentuella förändringarna är oftast underhållande läsning och om man penetrerar siffrorna kan det bli än mer givande.

Polisens årsbesked eller årsredovisningarna håller sällan för en noggrannare granskning.

Hela polisens agerande syftar till att visa ett bra resultat, förbättringar och polisiär kompetens. Detta trots att allt färre poliser jobbar ute bland medborgarna och trots att allt fler har administrativa uppdrag.

När två små barn skottskadades vid en skjutning i Stockholmstrakten var poliserna mycket snabba med att meddela att nio personer gripits och anhållits som skäligen misstänkta för denna skjutning. Några dagar senare släpptes alla nio fria men polisen hävdar att misstankarna kvarstår.

När tre personer skottskadas i Kristianstad så är poliserna snabba med att meddela att tre personer gripits och anhållits som skäligen misstänkta. Ett par dagar senare släpps de tre men misstankarna kvarstår.

Vid ett antal skjutningar grips personer, anhålls som skäligen misstänkta för att någon/några dagar senare släppas, men misstanken kvarstår trots att ärendet efter en tid läggs ner som ej spaningsresultat.

Så här sker alltför ofta vid olika skjutningar. Poliserna är snabba att gripa skäligen misstänkta och meddela massmedia om detta. När de efter någon dags släpps är det nog en fadäs om massmedia underrättas.

Statistiskt ligger dessa gripna kvar och förgyller polisens statistik trots att insatserna snarare var snabba än meningsfyllda.

Det är inte rimligt med dessa snabba gripanden på lägsta misstankegrad. Brotten är av den arten att häktning skall ske och att då göra dessa snabba gripanden utan att begära åtminstone en veckas utredningshäktning visar bara att det handlar om ett spel för galleriet och för statistiken.

Har polisen verkligen bara skälig misstanke borde de antingen avvakta och arbeta upp misstankegraden till sannolika skäl innan de griper alternativt borde de åtminstone begära utredningshäktning på en vecka för att stärka misstankarna. Att agera som de nu gör är inget annat än lurendrejeri för att ge sken av effektivitet.

Vill polisen verkligen klara upp skjutningarna måste man, om gärningsmännen inte tas på bar gärning eller flyende fot, skynda långsamt.

Det är betydligt lättare att arbeta upp en högre misstanke om man inte har tidspressen med en veckas häktningstid som gräns. Det är dessutom lättare att arbeta upp misstankarnas styrka om gärningsmännen känner sig säkra.

Vill politikerna verkligen komma till rätta med brottsligheten måste de sluta med att bara skrika om högre straff och oparlamentariska insatser som olika tvångsåtgärder utan att ens ha misstankar.

Med oparlamentariska insatser menar jag hemliga telefonavlyssningar utan brottsmisstanke, hemliga dataavläsningar utan brottsmisstanke, hemlig kameraövervakning utan brottsmisstanke eller no go-zoner bara för att en brottsling bor i trakten.

Vill politikerna verkligen komma tillrätta med brottsligheten måste de se över sitt senaste beslut om den grandiosa centralisering av polisen som de genomfört. De måste omorganisera polisen så dessa finns närmre medborgarna i de utsatta områdena.

I dessa områden är de flesta boende ärliga och skötsamma. Även dessa vill ha lugn och ro men också ha nära tillgång till en förtroendeskapande polis som kan biträda dem och ta emot de förtroenden som undergräver den organiserade yrkeskriminaliteten.

Det räcker inte med kameror, drönarövervakning och en fantasifull statistik.

Inget slår en polisiär närvaro.

Men så här kommer det förmodligen inte att bli eftersom politikerna, i första hand de till höger eftersom det var under deras regeringstid som omorganisationen beslutades, då måste erkänna olika tillkortakommanden.

Poliserna, de flesta av dem, har fått en hyggligt behaglig tillvaro medan en del av dem får slita hund, varför det också inom polisens högre sfärer finns ett starkt försvar för den nya organisationen.

Nya förresten, den har funnits sedan den 1 januari 2015 och än har i varje fall jag inte sett något av den effekt som utlovades.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


     Börje R P Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.