Sverige behöver fler godhetsknarkare

Av Simon Vinokur 2021-08-14

Mänskligheten skulle behöva fler ”vänstervridna”, ”godhetsknarkande” Batikhäxor. Inte bara i Sverige utan överallt. Strunt samma om de är vänsterpartister eller moderater – de naiva, vänsterblivna, genusrabiata feministfittorna finns överallt. Tack och lov.

Det är tack vare alla vänsterextrema, mångkulturivrande landsförrädare världen över som vi lever i ett land där vi kan se ner på regimer som till exempel de i Iran, Kina, Kuba och Afghanistan.

Och det är tack vare brunhögern och den nya, numera mer eller mindre öppet främlingsfientliga Socialdemokratiska ledningen som vi lever i ett land där vi kan se ner på andra regimer för deras avsaknad av våra fri- och rättigheter – och samtidigt vägra ställa upp för deras medborgare när de behöver oss och det vi stoltserar med: demokrati, trygghet och möjlighet att leva ett liv, inte bara överleva det.

Nu har kriget i Afghanistan nått nya höjder. Eller sänkor. Krisen och våldet i Afghanistan har pågått länge: i ungefär fyrtio år faktiskt, men nu har helvetet brutit loss.

FN varnar för en enorm flyktingkris, i första hand inom Afghanistan och i andra hand till några få av länderna runtomkring – och talibanerna tar över allt fler av områdena i landet.

Människor mass- och folkmördas, både vuxna och barn. Under tiden i Sverige pratar Moderaternas Hanif Bali om att vi ska bryta mot asylrätten och sluta hjälpa flyktingar från Afghanistan – eftersom ”att börja strössla asyl gör noll”. Vilket i sig är knas, med tanke på att han själv kom till Sverige som ensamkommande för många år sedan.

Regeringen i sin tur är inne lite på samma spår, att ta emot ännu färre än de cirka 7000 asylsökande som fick uppehållstillstånd här 2020.

Man hade kunnat kalla Hanif Balis inlägg på Twitter för en populistisk, maktkåt flirt med svensk demokratis största hot, Sverigedemokraterna, men det vore fel.

Hanif Bali är Moderaternas tydligaste invandrarkritiska röst – och den har hörts alltför länge. Han flirtar alltså inte med någon utan är helt enkelt Moderaternas kanal ut i media, med den invandringspolitik de verkligen vill driva men som Ulf Kristersson inte riktigt vågar yttra. Det är fortfarande lite för fult, även om det mycket väl kan komma att ändras efter nästa val.

”Kroppen av detta afghanska barn lämnades på gatan i timmar under stekande sol efter att ha blivit skjuten av talibanerna och ingen vågar ta bort hans kropp”, skriver Majid på Facebook i anslutning till ett fotografi av ett dött barn som ligger mitt på en gata med ansiktet i backen i en afghansk stad.

”Idag jag fick höra att det är mycket krig i vårt område i Afghanistan och en släkt till mig har skaffat gift för att äta med hela familjen om Taliban tar över området. De är 3 tjejer med mamma och pappan och pappan med de andra män i området vaktar där och krigar mot talibaner. De är väldigt rädd att tjejerna hamnar hos talibaner. Tyvärr det är så att alla vägar mot Kabul är stängda och därför de bestämde sig att dö tillsammans istället att hamna hos Taliban”.

Så skriver ytterligare en ung man med rötterna i Afghanistan. En ung man som än en gång försöker få tillstånd att stanna i Sverige – att stanna i Sverige för att slippa ifrån våldet och grymheterna i Afghanistan.

Nu är det Pridevecka och vi firar – och kämpar för – allas lika värde. För det är egentligen det regnbågsflaggan handlar om: att en hen från Sudan är lika mycket värd som en halvdansk homosexuell snubbe från Skåne, en etniskt svensk heterosexuell tjej från Norrland, en icke-binär muslim från Somalia eller en ateist från Afghanistan.

Flera partier låtsas stå bakom regnbågsflaggans innebörd – men så länge Sverige vill deportera människor till Afghanistan och så länge partierna kämpar mot asylrätten, kommer den vackra, färgglada flaggan att vaja på sin stång och skämmas över hur svårt det verkar vara för ett rikt, demokratiskt land med fred sen århundraden – att acceptera och på allvar stå upp för allas lika värde.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


     Simon Vinokur är judisk debattör med fokus på människorättsliga frågor. Engagemanget mot rasism och för integration väcktes i tidig ålder av mamman som arbetade med flyktingar och av pappan som kämpat för mänskliga rättigheter i Litauen i hela sitt liv. Sedan 2015 har Simon arbetat ideellt med två integrationsprojekt som han startat, Integrationssegling och Mirumirupliff.
Simon är en av Magasinet Para§rafs krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.