Att ge dem amnesti är det enda rimliga

Av Alex Bengtsson 2021-08-17

Om några veckor är det 20 år sedan USA:s invasion av Afghanistan som en följd av det så kallade ”Kriget mot terrorismen”. Jag minns att vi, en grupp unga aktivister i Kungsbacka där jag växte upp, planerade manifestationer. Men vi ville inte endast fördöma USA:s bombningar. Det var ju inte så att talibanerna och det närstående terrornätverket Al Qaida var några vi ville visa stöd för.

Men vi, några gymnasieungdomar som de senaste åren arrangerat demonstrationer mot nazism och hållit torgmöten mot EMU, förstod redan då att det gick att hålla två tankar samtidigt i huvudet och att folket, de utan makt och missiler, är viktigare än maktmän.

Så ett av våra krav inför manifestationen blev ”Bush och bin Ladin inför rätta”. Vi tyckte det var helt rimligt att ställa såväl USA:s president George W Bush som Al Qaida-ledaren Usama bin Ladin inför den internationella krigsförbrytartribunalen i Haag.

Nu blev det inte så. Varenda elskåp i Kungsbacka blev i alla fall affischerat med budskapet och ett femtiotal personer dök upp på manifestationen. 

20 år senare med ett sönderbombat Afghanistan och där talibanerna nu återtar makten så tänker jag att vi hade nog rätt. Men som så ofta är det väsentliga snarare vad man gör idag än vad man gjorde igår, eller för en vecka eller för 20 år sedan. 

De senaste åren har det stått klart och tydligt att den relativt stora grupp flyktingar från Afghanistan som finns i Sverige inte kan återvända. Flertalet tillhör folkgrupper som talibanerna helt enkelt vill slakta. Många är shiamuslimer eller kristna och då råder det inga tvivel om vad talibanerna vill göra med dessa människor. 

Det här är argument som flyktingar från Afghanistan själva, advokater, flykting- och människorättsorganisationer påtalat i åratal. Men förblindade av sina egna integrations- och fördelningspolitiska misslyckanden samt högernationalistiska propaganda har både Migrationsverket och sittande S-MP-regering valt att in i det sista verkställa utvisningar till Afghanistans huvudstad Kabul med argumentet att där har inte talibanerna makten.

Något de har haft i många städer sedan länge. Att sedan de berörda, de som deporterats till Kabul, själva aldrig varit i Kabul och har betydligt starkare band till svenska orter som Kungsbacka och Knivsta – det har den svenska regeringen helt enkelt struntat i. 

Nu är sedan en månad tillbaka utvisningarna stoppade till Afghanistan. Och igår stod det till slut klart att talibanerna har återtagit makten i såväl Kabul som hela Afghanistan. Det enda rimliga kravet är att en amnesti nu utfärdas till alla flyktingar från Afghanistan som finns i Sverige.

Det är ingen idé att vänta. Nu drar sig USA till slut ur Afghanistan. De folkmördande talibanerna kommer att besitta makten länge.

De svenska flyktingarna från Afghanistan har lidit tillräckligt. Låt dem få en fristad här och få tillfriskna från sina trauman och fortsätta vara en del av samhällsgemenskapen. 

Jag kommer inte affischera varenda elskåp med det budskapet, det hör tonåren till, men enträget arbeta för att en amnesti för alla blir verklighet. Det hör anständigheten till.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Alex Bengtsson arbetar inom omsorgen efter att över ett decennium inom journalistiken, politiken och aktivismen då han bland annat var vice vd på Stiftelsen Expo och ordförande för Förbundet Tillsammansskapet.
Han ger idag ut diktsamlingar på temat tillfrisknande och andlig utveckling (den senaste ”Frontlinjer och perifera tårar” släpptes i våras) och driver tillsammans med Anna Morvall podcasten Missionen som finns att lyssna på där poddar finns. Alex Bengtsson är från början yrkesfiskare och är utbildad 12-stegsbehandlare.
Alex är en av av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.