Johan Forsell (M) Foto: Claudio Bresciani / TT

Lyssna absolut inte på honom

Av Börje R P Carlsson 2021-08-31

Nu börjar dödsskjutningarna dugga tätt och efter varje skjutning framträder en eller flera polischefer och ondgör sig över skjutningarna. Hela scenariot visar sig, efter varenda skjutning, vara nästan exakt likadant. Det är bara tid och plats och offrets ålder som varierar.

Polischefernas uttalanden varierar knappast alls och det polisområde som polischefen basar över följs ofta av orden ”det är inte så här vi vill ha det”. Så jäkla bra att det inte är så här de vill ha det. Det är ju ett friskhetstecken men varför gör de inte något åt det?

Är det någon som hört en enda polischef komma med konkreta förslag till vad som borde göras?

Rikspolischefen talar i tungor men med samma floskler varenda gång och jag reagerar inte längre för även om han har makt att påverka så har han nog inte vare sig kunskap eller erfarenhet för att åtgärda det som sker.

De regionala polischeferna är ännu sämre rustade för att kunna uttala sig. De är oftast handplockade, inte för sin vishet, utan av rent praktiska skäl där följsamhet och mjuka ryggar är viktigast.

Polisområdescheferna har oftast både kunskap, rutin och erfarenhet för att veta vad som borde ske men de har varken makt eller vilja att förändra eftersom deras plats vid köttgrytan då riskeras. Dessutom krävs en enorm arbetsinsats för att övertyga de högre cheferna om vad som bör ske.

Är det en enda medborgare som hört någon polischef uttala sig kritiskt om den centralisering som polismyndigheten genomgått?

Är det en enda medborgare som hört en polischef föreslå polisiär närvaro i de utsatta områdena? Inte bara när det hänt något utan en polisiär närvaro 24 timmar per dygn.

Nu har politikerna hetsat varandra så till den grad att livstids fängelse kan nästan följa på vartenda brott och varenda förseelse.

Nu är det dags för nästa steg. Nu börjar politikerna enas om också de hemligaste spaningsredskapen, de som tidigare krävde misstankar om brott med minimistraffet två års fängelse.

Nu har Moderaternas rättspolitiska talesman Johan Forssell i sitt utmattningskrig fått övriga politiker att vilja ge polisen möjlighet att bedriva hemlig övervakning, hemlig avlyssning, hemlig telefonavlyssning och hemlig dataavläsning även om misstankar saknas.

Vart är vår rättssäkerhet på väg? Redan idag har polisen alla de verktyg som de behöver och redan idag ger dessa verktyg all den bevisning som krävs men poliserna hinner inte med.

De hinner inte med att åka på alla, inte ens de grövsta brotten. De hinner inte med att analysera alla de spår som brottsplatsundersökningar ger och nu ska de dessutom inte hinna med att avlyssna alla de ”linor” som de redan har inkopplade.

Polisen hinner inte göra det de ska och därför ska de få tumma på rättssäkerheten. Alla de ”linor” som de vill ha inkopplade, vem ska lyssna på dem?

Vem ska analysera all den DNA-bevisning som de redan idag inte hinner med?

Vem ska göra alla fingerspårsundersökningar som idag läggs på hög för framtida analyser?

Polisen av idag lider av elefantiasis och inget blir bättre av att fler arbetsuppgifter inte hinns med.

Bästa politiker, tänk ett steg till och utsätt inte Sveriges medborgare för grundlagsvidriga insatser. Tänk ett steg till och försök klarlägga vad medborgarna får ut av de dryga 20 tusen poliser som finns och ta ett tredje steg genom att fundera på hur polisen, inom de lagliga ramar som redan finns, kan bli effektivare.

Lyssna framförallt inte på Johan Forssell, han utgör just nu den största faran för svensk rättssäkerhet.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


     Börje R P Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.