Om avradikaliseringsläger och tankefrihet

Av Carin Åberg 2021-09-16

Det här med ”avradikaliseringsläger” för IS-barn och andra IS-sympatisörer. Vilken är den väsentliga skillnaden mellan dessa och Kinas läger för uigurer och alla andra länders läger för ”oliktänkande”, eller ”omhändertagande” av dem som av någon anledning behöver ”omskolas”?

Jag menar, innan någon begått något brott är man väl inte en brottsling som ska straffas, interneras i ett läger? Och att straffa någon för tro och/eller åsikter är i högsta grad omodernt…

Det för mina tankar till att officiellt hålla sig till korrekta åsikter, tankepoliser och annat som väl slängts på historiens soptipp?

Fortsättning på min tankegång: debatten om ”IS-kvinnorna”. Jo, de kanske tror att kalifatet är det rätta – är detta ett brott? – kanske har de ändrat sig. Kanhända har de begått brott som juridiskt kan beläggas, kanhända inte.

Men att särbehandla dem som kollektiv, döma dem på förhand – var däri ligger den rättssäkerhet som Sverige hyllar som en ledstjärna för en demokrati?

I ”Godmorgon världen” menade Alice Teodorescu Måwe att det rätta vore att IS-kvinnorna ställts inför rätta i Syrien. Motargumentet från Olof Abrahamsson var att kvinnorna är svenska medborgare och så länge Sverige kräver av andra länder att de ska ta emot utvisade medborgare så har Sverige bara att ta emot de nu utvisade IS-kvinnorna.

Alice Teodorescu Måwe påpekade då att den kurdiskt styrda delen av Syrien där kvinnorna suttit fängslade inte var en stat som Sverige erkänt och som någon därför rättsligt sett inte kunde bli utvisad från samt att utsikterna för att de skulle bli dömda här i Sverige ”var mörka”.

Tydligen är dessa kvinnor redan på förhand skyldiga till något brottsligt. Och enligt Teodorescu Måwe så är mammorna på förhand att betrakta som olämpliga, de tog ju barnen till något de trodde på – som var fel.

Och barnen är generellt sett oskyldiga och ska bara tas ”omhand” (i förebyggande syfte?) för en ”riktig” uppfostran, medan Abrahamsson menade att det var en fråga om att bedöma individen – inte generalisera. (Godmorgon Världen 2021-09-12).

Jo, diskussionen haltar lite här och där, men kärnpunkten enligt min mening är att fängslande eller andra tvångsåtgärder utan rättsligt förfarande, rättegång och dom; särbehandling på grund av tro och åsikter, knappast hör hemma år 2021 – var än på Jorden det sker. Det är ju rena rama Flashback!

Och ska man vara helt ärlig så borde väl en hel hög litauer, polacker, tyskar, ungrare, österrikare och…? också åka på omskolningsläger – de var ju delaktiga i förintelsen, även om de inte verkligen gjorde något – de trodde bara på ”Tredje riket” och dess ideologi.

För att inte tala om alla angivare i det kommunistiska Östeuropa – de trodde på det klasslösa samhället. Religiösa fanatiker som flydde till USA för hundra år sedan – de trodde att man kunde tjäna Gud utan auktoriteter. Och vad ska vi då göra med alla Sverigedemokrater? Räcker lägren till?

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Carin Åberg är pensionär. Har en bakgrund som bland annat filosofie doktor i medie- och kommunikationsvetenskap, filosofie kandidat i teoretisk filosofi, databasmodulator, ljudtekniker, författare, pottkusk och städerska.
Kan som pensionär skriva om vad som helst, när som helst. Född på landet i Åmot, Gästrikland.
Carin är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.