Foto: Dick Sundevall

Var ligger ansvaret för brottsligheten?

Av Börje R P Carlsson 2021-09-23

Ställt mot nästan vad som helst är dödsskjutningarna förödande. Skjutningarna ökar, dödsskjutningarna ökar och sprängningarna tilltar. Just nu är dessa brott i var mans mun och politikernas munnar är inga undantag. Dock är de flesta munnar av den kalibern att det borde rymmas mer där, i synnerhet i Jimmie Åkessons, Ebba Buschs och Ulf Kristerssons munnar.

När Magdalena Andersson presenterar nästa års budget tycks politikerna på högerkanten bara kunna fokusera på en sak i taget. Att hålla två eller fler bollar i luften tycks vara något helt främmande för dem.

Jag medger att kriminaliteten är förödande men jag kan inte förlika mig med tanken att allt annat som föreslås hela tiden måste ställas i relation till dödsskjutningarna.

När Socialdemokraterna vill införa möjlighet för föräldrar att tillbringa ytterligare ett par dagar med sina barn ställs detta i relation till dödsskjutningarna. Precis som om detta skulle stå i någon form av motsatsförhållande.

Att tillbringa ytterligare tid med sina barn kan i det långa loppet ge ett resultat långt bättre än no go-zoner. Att tillbringa ytterligare några dagar med sina barn kan ge ett resultat långt bättre än fritt fram för polisen att muddra medborgarna oaktat misstankar saknas.

Här gapar de politiker, som har störst ansvar för dagens situation, högst. De gör gällande att dagens regering haft makten i sju år utan att åstadkomma någonting mot den växande kriminaliteten. Ett i grunden märkligt påstående, eller kanske inte?

De senaste sju åren har Sverige haft en minoritetsregering där oppositionens främsta intresse har åskådliggjorts av SD vars främsta mål varit att rösta emot vad som går att rösta emot.

Dessförinnan styrde borgarna under åtta år varav de under den första fyraårsperioden slapp gökungen SD. De följande fyra åren var SD fortfarande inte salongsfähiga och gjorde inte, eller tilläts inte, att göra så stort väsen av sig.

Under borgarnas åtta år började den organiserade kriminaliteten få fäste i landet med mc-klubbar och gangsters från de forna öststaterna.

Detta ”motverkade” regeringen genom att skära ner polisutbildningen till ett minimum, förtidspensionera alla poliser över 58 år samt slutligen organisera om polisen till ett fåtal orter och dessutom ge polisen en administration av sällan skådad omfattning.

Därtill skulle ett antal civilanställda sägas upp och deras arbetsuppgifter skulle tas över av poliser. Arbetsuppgifterna övergick till polisen men några uppsägningar skedde ej, utan de fick bli kvar för att kontrollera att deras forna arbetsuppgifter sköttes på rätt sätt av poliserna.

Då, år 2015 med genomförda förändringar, var det återigen läge att lämna över till en socialdemokratisk regering för att räta upp ekonomin, laglösheten och övriga samhällsproblem som borgarna prackat på medborgarna.

Nu hörs dessa borgerliga politiker gapa i högan sky över vad Socialdemokraterna lyckats åstadkomma på sju år.

Enligt de blåbruna är den socialdemokratiska strategin mot kriminaliteten ett gigantiskt misslyckande. Om de med detta menar att deras åtta-årsperiod var lyckosam så ser jag fram mot ytterligare åtta röda år men så blir det nog inte utan blåtungade och brunbyxade kommer nog att få möjlighet att fortsätta den taktik som fick ett abrupt slut 2014 när de röstades bort.

Detta är inte enbart av ondo och frågan är om de kommer att behöva mindre än en riksdagsperiod på sig för att återigen misslyckas. Frågan kvarstår, var ska ansvaret för dagens situation läggas?

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


     Börje R P Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.