När invandrargänget består av en ensam vit medelålders man

Av Andreas Magnusson 2021-10-04

Svenska medelålders män som skyller sina egna tillkortakommanden på andra tvingas nu inse att gärningsmannen bakom sprängdådet i Annedal kanske är en svensk medelålders man som skyller sina tillkortakommanden på andra.

Ulf Kristersson var lika snabb med fördomskulsprutan som vanligt. I sociala medier menade han att sprängdådet i Annedal tydde på att gängen nu hade passerat ytterligare en gräns.

Bulletins Per Gudmundsson skrev omedelbart att han hoppades att Annedal skulle bli en vändpunkt – att det får räcka med gängkriminalitet. Texten illustrerades med en effektfull bild på röken som vällde fram ur ett lägenhetsfönster.

Björn Söder krävde Morgan Johanssons avgång för dennes misslyckande med att komma till rätta med de kriminella gängen.

Och de var inte ensamma. Ett hav av ensamma galningar, det vill säga medelålders nätkrigare, berättade med sådan inlevelse och utförlighet vilka åtgärder som nu var lämpliga att sätta in mot kriminella gäng i allmänhet och invandrare i synnerhet.

Det verbala flödet och den sadistiska fantasin var så stor att de som ansvarar för Moderaternas och Sverigedemokraternas sociala mediekonton fick slita hårt för att hinna censurera hatvågen som de egna inläggen hade genererat.

Men det kanske är (med risk för opassande ordval) ”smällar man får ta” om man ägnar sig åt att locka väljare med skrämselpropaganda.

Tyvärr hängav sig även media åt spekulationer som mest tycktes utgå från samma fördomar. Expressen gjorde ett stort uppslag på att sprängningen kunde bero på att en polis bodde där, som nyligen vittnat i en rättegång mot gängkriminella.

Sveriges Radio lyckades med konststycket att i nyhetsuppläsningen omnämna Annedal som Angered. En freudiansk felsägning får man förmoda som säger mycket om synen på förorten kontra välbärgade innerstadsområden.

Vi minns nog förresten alla reaktionerna från den yttersta högern efter Breiviks dåd på Utöja. Innan man visste vem som låg bakom men många ”visste” ändå att det var muslimer.

”Nästa jävel som ojar sig över hur synd det är om alla snälla muslimer när det ligger blödande norrmän på gatan kommer avföljas!”, twittrade Jimmie Åkessons dåvarande pressekreterare Linus Bylund.

Den yttersta högerns reaktion på kriminalitet är alltid likadan. De blir så till sig i byxan av varje vansinnesdåd som inträffar att munnen kopplas på innan hjärnan hinner med. Det beror på att de njuter av våldet eftersom det kan användas för att spänna muskler och sedan rättfärdiga inskränkningar i människors friheter.

Som när Jimmie Åkesson direkt efter Annedalssprängningen gick ut och krävde militära insatser mot den egna befolkningen och utfärdande av undantagstillstånd.

Det visar med tydlighet vilken sorts antidemokratiskt samhälle populisthögern strävar mot. Det visar att fascismen bara är en utsträckt armslängd bort.

Men när verkligheten hinner ikapp de som fiskar röster genom att underblåsa otrygghet hos den egna befolkningen förstår vi andra hur tom och innehållslös deras politik egentligen är.

Frågan är väl bara hur många gånger de kan ertappas med brallorna vid knäna utan att också de mest hängivna anhängarna till sist genomskådar bluffen.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver YouTube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.