Foto Christine Olsson/TT

Ebba Busch menar att nazisterna är ”blåbruna”

Av Andreas Magnusson 2021-10-06

Det har nog inte undgått någon att Kristdemokraternas partiledare är upprörd över att partiet får kritik för sitt samarbete med ett parti som nyligen grundades av nazister. Extra illa tycker hon om ordet blåbrun.

Enligt statliga språkrådets nyordslista från 2014 är begreppet blåbrun en benämning på ett samarbete mellan traditionella högerpartier och främlingsfientliga eller högerpopulistiska partier. Ebba Busch har en annan definition.

I en debattartikel i Expressen 5/9 skriver hon i en replik till Miljöpartiets Märta Stenevi att KD tillsammans med SD har säkrat mer pengar till sjukvård, äldreomsorg och rättsväsende.

”Detta kallar Märta Stenevi ’blåbrunt’, det vill säga nazistisk.”

Som svensklärare hade jag önskat ett t på slutet i ordet ”nazistisk”, men budskapet går ändå fram. Ebba Busch menar på riktigt att nazisterna är blåbruna.

Med den här sortens gränsförflyttning är det kanske inte så konstigt med en partiledare som tar strid mot en åldring för att mot hans vilja få köpa hans hus, som förtalar motpartens rättsliga ombud så illa att hon döms för grovt förtal, som menar att Stefan Löfven ”med berått mod” har mördat 5000 pensionärer genom att låta dem smittas med ett dödligt virus, som menar att vi ska använda biståndsmedel till att bygga fängelser utomlands åt oss själva, som menar att det har begåtts 100 000 våldtäkter när knappt 8000 har anmälts och att ”dessa män” ska utvisas trots att en majoritet av dem är svenska medborgare.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver YouTube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.