De bruna och de blå

Av Börje R P Carlsson 2021-10-15

Så fort de blåbruna öppnar näbben i kriminaldebatter framhåller de Sveriges höga antal dödade och jämför ofta med Danmark precis som om detta land vore något föredöme. De har utan en sekunds eftertanke tagit till sig siffror och statistik från Danmark och utan eftertanke kopplat ihop Danmarks jämförbara statistik med den inskränkning av medborgarnas frihet som de blåbruna nu vill införa i Sverige.

De tycks tro att Danmarks strategi skulle ge samma resultat i Sverige om man lämnar rättssäkerheten därhän. Men så fungerar det inte.

De flesta siffrorna är dessutom lögner som har brutits loss från sitt sammanhang för att bättre passa för stunden eller för vad man vill bevisa i just angiven stund.

När ska politiker lära sig att denna typ av jämförelser inte går att använda beroende på många olika faktorer, där bland annat lagstiftningen är den viktigaste men också landets struktur och geografi måste vägas in.

Om man börjar med att titta på dödligt våld ligger länderna i Norden förhållandevis nära varandra om man övergripande tittar på frekvensen för dödligt våld. Det handlar om cirka en dödad per hundra tusen invånare varje år.

Exempelvis år 2018 var skillnaden mellan Sverige och Danmark 0,07 invånare per hundratusen invånare eller i rena siffror 1,08 dödade per hundra tusen i Sverige medan Danmark ligger på 1,01 dödad per hundra tusen invånare.

Finland har långt fler dödade än både Danmark och Sverige eller Norge. Finland ligger på 1,5-1,6 dödade per hundratusen invånare.

För att statistiken ska passa de blåbruna så bryter man ner dödssiffrorna till dödsskjutningarna där Sverige leder en icke hedrande statistik men å andra sidan är de knivdödade färre än i Finland och kanske även i Danmark.

Också traditioner måste vägas in och att som de blåbruna politikerna bara titta på dödsskjutningarna blir missvisande.

Att bygga en hel kriminalpolitik på siffror som tycks tagna ur luften borgar för att rättssäkerheten troligen kommer att bli det första stora offret för de blåbrunas politik om de kommer till makten.

Härtill kommer också olikheter i hur brott ska rubriceras och lagföras. Det som är mord i Sverige kanske slutar som dråp i Danmark och vållande till annans död i Finland.

Om Sverige gör som Danmark så kommer förmodligen antalet mördade inte bli färre men antalet skjutna kanske skulle minska något men blir det inte lite som att välja mellan pest och kolera?

Inget är så enkelt som det ser ut men vi kan nog lita på att våra nordiska bröder inte är så olika varandra och den grova brottsligheten måste nog ses per capita och bekämpas med ungefär samma lagar och regler.

För övrigt anser jag att…

   äntligen har någon fått polityren att flagna på Åkesson. Jag brukar säga att högerblockets största tillgång är Jimmie Åkesson. Inte för hans politik och inte heller för hans budskap utan för hans retoriska framtoning.

Han brukar visserligen ha ett snett leende på munnen medan han sakta skakar eller nickar med huvudet. Men så länge han är tyst avslöjar han inte sin personlighet.

Men nu lyckades Bolund skaka liv i denna nickedocka genom att kalla honom brun. Jimmie gick i taket och började ifrågasätta om han var brun. Nu var han varken lugn eller fin i sin framtoning utan nu vara han bara arg, rasande och sårad (? eller taktisk) men dessutom tycktes han färgblind.

Har Jimmie verkligen ingen aning om sin bruna framtoning eller har hans personliga utveckling gått så långt att han börjar förstå att den bruna färgen är en belastning och kanske vill han försöka skapa en annan nyans. Men bäste Jimmie, den bruna framtoningen sitter djupt och är nog inte lika lätt att förändra som hårfärgen.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


     Börje R P Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.