Bengt Sändh

Förakt för svaghet

Av Bengt Sändh 2021-11-08

Så sitter jag där igen, med en öl, på min stamkrog, på strandpromenaden, med utsikt över Medelhavet och tittar förstrött på folk som passerar. Vid samma bord sitter herr och fru Någonting och vi småpratar. De är snälla och trevliga pensionärer med, som man säger, ”borgerskapets diskreta charm”.

De har haft företag i Sverige men valt att bosätta sig här på Costa del Sol. De är burgna och pysslar alltjämt så smått med affärer. De har en möblerad villa i Sverige och en stor bostadsrätt här i Spanien.

Somrarna tillbringar de i Sverige varför de har en bil där och en här. Samtalet glider ofta in på pengar, placeringar, skatter och villapriser. (När det är priset på likkistan vi borde börja fundera på).

De berättar att de hittat en fantastisk liten spansk bar, 200 meter in i stan, där man får en öl och en liten tapas för endast en euro.

Plötsligt står en liten gumma i trasiga paltor och håller fram en smutsig och tillknycklad pappburk som det står Coca Cola på. Jag lägger några mynt i hennes mugg. Gumman skiner upp och niger mot mig.

– Va i helvete – ger du pengar till såna där?

– Ja, varför inte? Såg du inte hur glad hon blev.

– Du, det vimlar av tiggare och nu finns dom i vartenda gathörn hemma i Stockholm också.

– Jag vet det, svarar jag. Brukar du ge dem nånting?

– Aldrig i livet, får jag till svar.

– Och vad är problemet?

På det får jag inget svar då han har munnen full med bröd, räkor och majonnäs.

Senare på dagen möter jag samme man igen och han säger:

– Du, den där kärringen som du gav pengar till…

– Ja, vad är det med henne.

– Jag såg henne, för en stund sen, med en stor glass!

– Och?

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Bengt Sändh var ett av de omskrivna barnhemsbarnen. Han blev med tiden smed.
Men enligt polisen hann Bengt innan dess, i unga år, sätta ett informellt svenskt rekord i bilstölder genom att stjäla 46 bilar under tio dygn.
Med tiden blev han trubadur och har sjungit in 21 LP- och CD-skivor. 1993 startade han Bengt Sändhs snusfabrique. Han spetsade sitt snus med lite konjak och det blev en succé.
Sex år senare sålde han snusfabriken till Swedish Match och flyttade till spanska Costa del Sol. Där lever han nu med hustru och hundar.
Bengt Sändh skriver böcker i skilda ämnen och är hängiven naturfograf.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.