Veckans värsta

Nu går skam på torra land

Av Börje R P Carlsson 2021-11-06

Att vansinne smittar är nu ställt bortom alla rimliga tvivel. Frågan är om vår förträffliga Folkhälsomyndighet har något botemedel eller vaccin mot de åkommor som tycks ha drabbat våra folkvalda politiker. En socialdemokratisk regering vill nu undersöka möjligheten att använda öppna och hemliga tvångsmedel utan någon som helst brottsmisstanke.

Dessa idéer kan bara vara smittade från högerpartierna och de framgångssagor som EncroChat och liknade avkrypteringar skapat.

Under många år har polisen fuskat sig förbi grundlagarna och genomfört hemliga tvångsmedel genom att hävda ett sammanlagt straffvärde och genom att hävda att de nu begärda tvångsmedlen är det enda sättet att komma vidare i ärendet.

Nu ska detta fuskande legaliseras genom att husrannsakningar, avlyssningar och dataavläsningar ska kunna genomföras oaktat att brottsmisstanke saknas.

Nu ska det bli möjligt att likt en åklagare skapa förutsättningar att lägra en misstänkts hustru. Att avlyssna eller göra husrannsakningar hos antagonister.

Att få genomföra en massa tvångsmedel utan misstanke är förödande och de utsatta kommer att bli fullständigt rättslösa eftersom det redan idag inte går att få rätt mot Polisen i bedömningsfall.

Polisen gör alltid rätt bedömning och om den skulle vara fel så ligger det i alla fall inom felmarginalen.

Om någon dristar sig att granska och penetrera de framställningar och tingsrättsbeslut som idag ligger till grund för olika tvångsmedel kommer den snart nog att inse faran med att öppna denna Pandoras ask.

Lagstiftningen av idag ger polis och åklagare alla de befogenheter som behövs för att komma åt den grova brottsligheten men, och det är inget litet men, det kräver en polisiär insats värd namnet.

Att bara öppna ärendet och därefter invänta uppgifter från teknisk undersökning, utländsk polis eller invänta en lagändring kommer inte framgent att vara en framkomlig väg.

Nej, slå vakt om våra svenska grundlagar och ge inte efter för högerpopulismen.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


     Börje R P Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.