Pudeln som gjorde inbrott

Av Alex Bengtsson 2021-11-12

När min femåriga dotter Laura och jag kom hem från fredagshandlingen möttes vi av en inbrottstjuv på fyra ben. Storpudeln Vega Flashdancer hade slagit till igen. Den tioåriga tiken tillika tjugobarnsmamman hade brutit sig in i min ryggsäck där det låg ett paket salamisticks. På köksgolvet låg ett uppbrutet paket samt ett par sockor och några förskoleteckningar som hunden rivit ur ryggsäcken.

Men det mesta för ju något gott med sig, om man väljer att se det så. Vega skulle förvisso bli lös i magen den kvällen men inte mer än att hon gjorde ifrån sig under kvällspromenaden.

Laura och jag fick emellertid ett fint samtal om det som både Vega, andra djur och sådana som dricker en massa alkohol och knarkar mer eller mindre saknar.

Det vill säga ett neocortex. Det sitter längst fram i hjärnan på oss människor. När man saknar ett fungerande neocortex så blir man luststyrd, till exempel. Ageranden byggt på tidigare erfarenheter, empatiska skäl eller värderingar får stå åt sidan. 

Så om man ser en ryggsäck som luktar salamisticks och man tycker om salamisticks så gör man helt enkelt inbrott utan att vare sig fråga den som äger salamisticksen eller reflektera över till exempel vad som hänt med pudelmagen när man tidigare ätit salamisticks.

Man ställer sig inte heller frågan om en femårig liten flicka som man tycker om ska ha dessa salamisticks till fredagsmyset. Och skulle man ställa sig sig sådana frågor så är neocortexet så obefintligt att begäret vinner. 

Här ligger möjligen skillnaden mellan pudeln och den som super och knarkar. Suputen eller knarkaren kan hamna i en konflikt mellan resterna av neocortexet som än inte supits eller knarkats bort. Men finns ett begär och det har blivit ett beteende, att man helt enkelt följer sina lustar så förlorar det som skulle kunna kallas samvetet.  

Och det finns en till väsentlig skillnad. Den som dricker alkohol eller använder andra substanser kan sluta med det. Och efter ett tag så börjar neocortex fungera igen.

Plötsligt sker ens handlanden efter rationella val, baserat på bland annat empati och medmänsklighet, om man väljer att träna på det. Inom behandlingsvärlden kallas det ofta för positiva andliga principer. 

Min femåring förstod sambanden så pass bra att hon kunde återberätta det hela för min sambo dagen därpå. Måhända hade Vega gett ett perfekt pedagogiskt exempel. Det går med andra ord att supa sig bort från människobyn – men att tillfriskna sig tillbaka. 

Så här i efterhand tänker jag att merparten av landets politiker och opinionsbildare som ropar på det ena hårdare straffet efter det andra skulle ge sig själva möjligheten att ta reda på vad beroendesjukdomen eller för den delen högkonsumtion av sinnesförändrande medel faktiskt leder till. 

Det högern och vänstern tycks ha gemensamt är att de inte förstått att de som begår brott gör det på grund av att de är sjuka, på ett eller annat sätt. Inte för att de är antingen onda och bortom all räddning eller gör rationella val innan de begått sina brott.

Därför är straffskalor mindre intressanta än vad som verkligen väntar inför portarna i form av behandling och beteendeförändring. Nyligen lade till exempel Kriminalvårdsstyrelsen ner tolvstegsbehandlingarna på landets fängelser trots att dessa visat sig ha gett ett synnerligen gott resultat. Men från politiskt och opinionsbildarhåll var det i stort sett tyst.

Kanske beror det på okunskap, beröringsskräck eller ointresse? Kanske är de impulsiva reaktionerna om rop på högre straff mer tillfredställande i stunden? Lite som för pudeln Vega som gjorde inbrott i ryggsäcken och vräkte i sig salamisticks. Men när verkligheten kom ikapp blev det rännskita på Knivstas rännstenar.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Alex Bengtsson arbetar inom omsorgen efter ett decennium inom journalistiken, politiken och aktivismen då han bland annat var vice vd på Stiftelsen Expo och ordförande för Förbundet Tillsammansskapet.
Han ger idag ut diktsamlingar på temat tillfrisknande och andlig utveckling. Den senaste ”Vi kommer alltid att ha Vanuatu” släpptes hösten 2021.
Han driver tillsammans med Anna Morvall podcasten Missionen som finns att lyssna på där poddar finns.
Alex Bengtsson är från början yrkesfiskare och är utbildad 12-stegsbehandlare. Alex är en av av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.