Foto Johan Nilsson /TT

Som att pissa i grannens pool

Av Börje R P Carlsson 2021-11-20

Att pissa i grannens pool påverkar inte temperaturen i någon högre grad. Men det är just vad högerblocket hävdar med sin budgetsatsning för nästa år.

– Vi har lagt fram en alternativ budget som stärker rättsväsendet, så polisen och övrigt rättsväsende kan få resurser för att pressa tillbaka kriminaliteten, säger Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson.

Högerblockets satsning är 400 miljoner extra till polisen. Summan låter väl hygglig men sätt in den i sitt sammanhang och det blir som med grannens pool.

400 miljoner är ganska precis 1% av polisens verksamhetskostnad på 33 miljarder. Normalt brukar väl polisens anslag ökas med ungefär motsvarande procentsats varje år?

När jag ser och hör summorna och högerblockets uppspelthet över satsningen kommer jag obetingat att tänka på en gammal kinesisk tänkare som fick träffa en kinesisk hundrameterslöpare som just slagit det kinesiska rekordet med en tiondels sekund. Tänkaren tittade på den glädjestrålande idrottsmannen och frågade sedan ”hur tänker du använda den tiden?”

Ungefär samma tankar far genom huvudet när jag läser högerblockets glädje över denna gigantiska satsning och ställer i mina tankar frågan till rikspolischefen ”hur tänker du använda dessa pengar lille vän?” Det täcker knappast polisens kostnad för ett nytt radiosystem med tillbehör.

Även om 400 miljoner är mycket pengar så är de en spottstyver i det stora hela. Lägg ut hela summan som lön på alla anställda och det handlar om ett nettotillskott på några hundralappar per månad.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


     Börje R P Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.