Veckans värsta
Jimmie Åkesson

Sverigedemokraternas godsvagnsagenda

Av Alex Bengtsson 2021-11-27

Dagen efter SD:s budgetframgång dammade Jimmie Åkesson av partiets gamla krav på ”återvandring”. Det visar att SD är ett parti med en godsvagnsagenda. Man säger inte ”sparka ut svartskallarna”, man säger till exempel ”verka för repatriering av etniska främlingar och kriminella eller icke assimilerbara element”.

Man säger inte att man ska ”hänga landsförrädarna” man säger att man ska ”utkräva ansvar av de politiker som agerat i uppenbar strid med sitt lands intresse”.

Man säger inte ”bögarna tillbaka in i garderoben”, man säger ”bevara kärnfamiljen”.

Så uttryckte sig den vice partiledaren Torbjörn Kastell i en intern mejlkonversation inom Sverigedemokraternas partistyrelse i början av 2000-talet.

Det var strax efter det kommunala genombrottet i valet 2002 och partiets resa mot den största framgången någonsin i SD:s trettiotreåriga historia. Det som blev verklighet i samma stund som den framförhandlade budgeten med M och KD röstades igenom i Sveriges riksdag. 

Senare på kvällen skålades det, som det så ofta gör, på det sverigedemokratiska riksdagskansliet. Det behövdes nämligen ingen nattmangling om nästa strategiska drag.

Vägen framåt är sedan länge utstakad. Jimmie Åkesson kunde rabbla utspelet dagen efter budgetframgången i sömnen. 

”Återvandring!”. Partiet dammar av det lika luddiga som tydliga kravet på att betala återvandringsbidrag till invandrare som inte ”anpassat sig” till det svenska samhället.

Hur detta konkret ska gå till kan SD inte dock berätta än. Men någon form av ”uppsökande verksamhet” kunde i alla fall den segerrusige Åkesson få ur sig. Välkommen till den sverigedemokratiska verkligheten. 

Nu för tiden har ju den splittrande och rasistiska propagandan nått gott om människor som gärna projicerar sina egna tillkortakommanden på andra och sannolikt mer än gärna skulle vilja fly sin egen skam genom att agera ”uppsökande” åt Åkesson. 

Den sverigedemokratiska strategin grundlades under samma tid då Kastell pedagogiskt förklarade den. Jimmie Åkesson, Richard Jomshof och Mattias Karlsson fanns i partiets ledning redan då.

Åkesson som ungdomsförbundsordförande, Jomshof som redaktör för partiets tidning och Mattias Karlsson hade nyligen författat partiets då uppdaterade partiprogram.

I grund och botten handlar det om att förflytta gränser. Eller ”minska träffytorna” som Jimmie Åkesson kom att kalla det.

När Sverigedemokraterna närmade sig riksdagen och inget annat parti ville ta i dem med tång var förslaget att asyl- och anhöriginvandringen skulle minskas med 90 procent. Att kravet i praktiken är helt ologiskt spelade ingen roll. 90 procent kan ju vara 90 procent av alltifrån noll till nio miljoner asylsökande.

Själva tanken var att motståndare inte skulle kunna komma och påstå att SD var rasister och mot asylrätten – och viktigast av allt – att få till en debatt om asyl- och anhöriginvandringen i volymer oavsett världsläge och pågående krig.

Vilket man lyckades med. Glastaket krossades och både Tobias Billström (m) och Morgan Johansson (s) som var ansvariga för landets tidigare politiska kolossers migrationspolitik kunde till slut inte hålla sig och även de började så småningom att tala om volymer.

Efter riksdagsinträdet var det dags för nästa retoriska kullerbytta. Nu handlade det om att ”hjälpa flyktingarna på plats” istället. Att Sverigedemokraterna kraftigt ville sänka biståndet spelade ingen roll.

I takt med att partiet nådde framgångar i opinionen och både de flesta politiska motståndare och det mediala etablissemanget började behandla partiet som vilket parti som helst – så lyckades strategin.

Man behandlade alltså inte SD för vad det är – ett parti som vill skicka ut en del av befolkningen ur landet med ”uppsökande verksamhet”.

Nu har det gått så långt att SD är en maktfaktor i svensk politik och då tycks alltför många göra vad som helst för att inte behöva ifrågasätta Åkessons parti. Istället bekräftar man den genom att anamma förslag och anpassa sig.

Sverigedemokraternas radikalisering kommer att fortsätta, så länge den får bekräftelse. Det är så den funkar.

Att Miljöpartiet lämnade regeringen var kanske deras sista chans att åtminstone verka någorlunda trovärdiga i sitt avståndstagande.

Men innan deras sorti från Rosenbad så har de genom åren gått med på så många eftergifter till Sverigedemokraterna, i den förda flyktingpolitiken, att de själva förmodligen har slutat räkna. 

Att Centerpartiet med sin höga svansföring utifrån någon slags liberal hållning gjorde den historiska SD-triumfen möjlig kan sannolikt komma att stå dem dyrt.

Men betydligt allvarligare är att så länge inga journalister och andra med någorlunda plattformar ställer SD till svars för deras förslag om ”uppsökande verksamhet” och ”återvandring” är risken påtaglig att det är precis vad som kommer att hända. Det har hänt förr – i Europa.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Alex Bengtsson arbetar inom omsorgen efter ett decennium inom journalistiken, politiken och aktivismen då han bland annat var vice vd på Stiftelsen Expo och ordförande för Förbundet Tillsammansskapet.
Han ger idag ut diktsamlingar på temat tillfrisknande och andlig utveckling. Den senaste ”Vi kommer alltid att ha Vanuatu” släpptes hösten 2021.
Alex Bengtsson är från början yrkesfiskare och är utbildad 12-stegsbehandlare. Alex är en av av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.