Den särdeles okunnige Marcus Oscarsson

Av Dick Sundevall 2021-11-29

Jag skrev några rader på min FB-sida om Marcus Oscarssons totala misslyckande i SVT:s program På spåret. Få om ens någon har under det programmets alla år visat sig vara så totalt okunnig om det mesta. Men varför bli förvånad, skrev jag. Okunskap i största allmänhet är ju något av ett signum där ute på den blåbruna kanten.

Många uppskattade inlägget medan andra ifrågasatte hur jag kunde placera Marcus Oscarsson, alltså TV4:s politiska ”analytiker”, i det blåbruna blocket?

Det här med var folk hör hemma politiskt är ingen helt enkel fråga. Minsta lilla försök till politisk analys klargör till exempel att Miljöpartiet står till vänster om Socialdemokraterna i nästan alla politiska frågor. Det torde de flesta vara överens med mig om.

Men samtidigt är ju inte Miljöpartiet ett socialistiskt parti. Finns inte ett ord om socialism eller Marxism i deras politiska program. De är helt enkelt ett borgerligt vänsterparti med en miljöprofil.

Men hur kan ett borgerligt parti hamna till vänster om Socialdemokraterna? Inte vet jag. Den frågan bör nog ställas till en organiserad socialdemokrat.

Lite konstigt är det också med dagens Vänsterparti. Med den politik Vänsterpartiets ledning för idag hade de betraktats som en högeravvikande fraktion om de hade varit medlemmar i S under efterkrigsåren. Tror ni mig inte? Leta upp S efterkrigsprogram på nätet, så ser ni vad jag syftar på.

Så det glider alltså lite hit och dit i svensk partipolitik. Mest glider det högerut, som jag ser det. Men så snart man börjar prata eller skriva om vänster eller höger i politisk mening så går uppfattningarna isär om vad som är det ena eller det andra.

Fram till för någon vecka sedan tyckte SD-ledningen att SVT och SR var vänster eller till och med vänsterextrema. Men nu tycker tydligen inte Jimmie Åkesson och hans närmaste att partiet ska se det så längre. I varje fall inte officiellt.

Kan möjligen bero på att i mätning efter mätning, år efter år, så visar det sig att en stor majoritet av svenska folket har högt förtroende för SVT och SR?

När vi på Para§raf tar ställning mot alla former av rasism och smygrasism, kallar en del det för brunsmetning. Eller vänsterextremism.

Är det alltså vänster att vara mot rasism? Och i så fall höger att vara för rasism? Vad säger L, KD och M om det?

Alltså är det här med vänster och höger och svensk partipolitik inte någon helt enkel fråga. Men något kan vi väl rimligen ändå vara överens om oavsett vad vi har röstat på eller funderar på att rösta på i nästa val. Låt oss göra ett försök:

Kan vi vara överens om att Vänsterpartiets ordförande Nooshi Dadgostar är vänster? Ja, det kan vi väl rimligen vara.

Kan vi också vara överens om att Moderaterna, som innan de bytte namn hette ”Högerpartiet”, är höger? Ja, det kan vi väl också vara, även om en och annan SD-are tycker att Moderaterna är ett mesigt högerparti.

Kan vi därtill vara överens om att KD numer är ett utpräglat högerparti? Alltså det parti som av ledande SD-are benämns ”SD light”. Ja, det tror jag att vi kan vara överens om att KD är, även om en del gamla KD-medlemmar beklagar att det blivit så.

Om vi då, i varje fall cirka 90 procent av oss, kan vara överens om ovanstående så kan vi rimligen också vara överens om det här:

Svenska Dagbladets ledarsida är höger, liksom Bulletin, Sverigedemokraterna, Ivar Arpi, Joakim Lamotte, Björn Ranelid och Marcus Oscarsson också är höger.

Visserligen med olika nyanser av blått och alla har inte bruna ränder – men de har ändå det gemensamt att de definitivt inte är vänster.

Så varför då behöva ta diskussionen om Marcus Oscarsson är höger eller inte? Jag har ju inte placerat honom i något visst parti – utan bara i det blåbruna blocket.

Det känns lite som att behöva diskutera om jorden är rund eller inte – och om det gått en timme om en timme.

För övrigt…

har det aldrig i någon av Para§rafs cirka fem tusen artiklar och krönikor hävdats att ni läsare borde rösta på något visst parti. Det har aldrig hänt och det kommer aldrig att hända.
Vad vi däremot har gjort är att ta avstånd från Sverigedemokraterna. Vilket är en självklarhet utifrån att vi är ett uttalat antirasistiskt magasin som står för FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör och ansvariga utgivare men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst personliga tankar och funderingar.
I närmare 40 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker och många tusen artiklar genom åren.
Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje tisdag och fredag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.