Joakim Lamotte

Ännu ett vilsamt år för Joakim Lamotte

Av Andreas Magnusson 2022-01-04

2021 var ytterligare ett passivt år för högerpopulisternas favoritjournalist Joakim Lamotte. Under året hann han med att göra en livesändning och sju kortare journalistiska inslag. Resten av tiden ägnade han sig åt sitt favoritämne: Sig själv.

Det har blivit något av en tradition för oss på Paragraf att granska den självbetitlade journalisten Jokim Lamottes samlade arbetsinsats under ett år.

Jag gjorde en granskning 2019, en 2020 och nu kommer alltså en för 2021.

För den som ifrågasätter det rimliga i att göra en mediegranskning av en enskild journalist kan det vara bra att påminna om att Joakim Lamotte är en av landets största makthavare.

Medieakademin ger varje år ut den så kallade Maktbarometern som visar vilka aktörer som har störst genomslag i sociala medier. År 2021 räknades Joakim Lamotte med sina 250 000 följare som största svenska makthavare på Facebook.

Det innebär att han har större medialt genomslag än samtliga politiska partier, politiker och andra opinionsbildare.

Lamotte ser sig som ”oberoende journalist” trots att han är sponsrad av ett elbolag som bland annat drivs av Nyheter Idags Chang Frick.

Han talar gärna om hur han, till skillnad från annan media, låter vanligt folk komma till tals. Problemet är att det är en objektivt sett felaktig verklighetsbeskrivning. Det är svårt att hitta någon journalist som är mindre intresserad av vad vanliga människor har att säga.

Lamotte hävdade i ett omtalat Twitterinlägg 2016 att han på två månader gjort mer för att motverka sexuella trakasserier i Sverige än vad Fi har gjort på tio år.

Hur det är med den saken kan vi låta vara osagt. Istället kan vi konstatera att han under tre års tid bedrivit mindre journalistik än en genomsnittlig lokaltidning gör på en dag.

Det här är ingen värdering. Det handlar om mätbar och verifierbar fakta. Allt underlag redovisas i denna text.

Om man definierar journalistik som att någon form av information har sammanställts och/eller att någon har intervjuats så är snällt räknat åtta av inläggen av journalistisk karaktär.

Det är för övrigt precis lika många inlägg som Lamotte har gjort för att tipsa om det elbolag som sponsrar honom.

Det senaste journalistiska inlägget gjordes i september och sedan dess har han bara bloggat om sin egen träning. Ett kvartal av thaiboxning.

Lamotte har under tre års tid gjort sammanlagt sex livereportage och fem av dem gjordes år 2019. Under 2020 lämnade han inte skrivbordet i Lindome alls och år 2021 gjorde han det en gång för att besöka studentstaden Lund.

Visserligen befinner vi oss i en pandemi, men andra medieaktörer har klarat av att arbeta ändå.

Mot bakgrund av det här blir det lite komiskt när han i ett inlägg 19 februari skriver: ”Min uppmaning till journalisterna på TV4 är att lämna era trygga kontor och ge er ut i verkligheten.”

Under 2021 hann det bli 67 inlägg sammanlagt. 49 av dem, eller 73%, handlar huvudsakligen om honom själv. 10% av samtliga inlägg handlar om den egna thaiboxningen.

Många inlägg handlar om att Lamotte ska göra något (till exempel resa till Lund eller träna för en thaiboxningsmatch). En del inlägg är korta utfall mot PK-eliten, Miljöpartiet eller olika vänsterpolitiker.

De flesta utfall sker annars mot människor som på något sätt har skojat med honom eller kritiserat honom.

Antal inlägg   ”Journalistiska”   Om sig själv

2019              164            6%               70%
2020              81              3%               73%
2021              67            12%               73%

Här följer samtliga inlägg på Joakim Lamottes Facebooksida under 2021 (Journalistiska inlägg i fetstil):

9 januari: I ett upprört inlägg berättar Lamotte att komikern Måns Möller har gjort en skämtbild där Lamotte i skyddsväst har klippts in bland stormarna av Kapitolium. ”Jag tycker som sagt inte illa om Måns Möller, men det är tragiskt att han visar sig vara ännu en feg stackare till komiker som totalt saknar ryggrad.”

12 januari: Lamotte är fortsatt arg på komikern Måns Möller eftersom han har skojat en gång till om Lamotte. ”Personligen undrar jag när han skall våga sig på att skoja om något som inte faller mediaetablissemanget i Stockholm i smaken?”

19 januari: Lamotte är i ett inlägg upprörd över att jag gjorde en artikel där jag sammanställde hans samlade gärning under 2020. ”Andreas Magnusson ljuger i sin text och han berättar inte heller om att flera av de videoreportage jag gjorde förra året sannolikt är de mest sedda reportagen i Sverige under 2020.”

21 januari: Magnus Betnér kritiseras eftersom han har skojat med Joakim Lamotte och kallat honom för ”töntarnas konung”.

22 januari: En våldtäktsman som avtjänat sitt fängelsestraff hängs ut med namn och bild.

25 januari: Inlägg om att motparten har samlat ihop 200 000 kronor för att driva ett förtalsärende mot Joakim Lamotte.

28 januari: Reklaminslag för Lamottes samarbete med elleverantören Svensk Kärnkraft. ”Om ni vill stödja pålitlig svensk elproduktion och samtidigt bidra till oberoende journalistik så kan ni klicka på länken nedan. För varje person som byter elavtal doneras 100 kronor till mitt journalistiska arbete.”

2 februari: Lamotte återpostar en privat mobilfilm som visar ett bråk med skottlossning i Helsingborg.

6 februari: Lamotte skriver upprört om att SVT har gjort ett inslag om att det kan vara bra att av miljöskäl undvika att dammsuga när eltillgången är som lägst. Inlägget avslutas med följande ord: ”Om ni vill stödja min journalistik och samtidigt slå ett slag för debatten om svensk kärnkraft kan ni klicka på den här länken. För varje ny kund donerar Svensk Kärnkraft 100 kronor till min oberoende journalistik.”

19 februari: Lamotte upprörs i ett inlägg över att TV4 har gjort ett inslag om en journalist som rånas i Ecuador när de inte gjorde något inslag när han blev rånad i Sverige. ”Min uppmaning till journalisterna på TV4 är att lämna era trygga kontor och ge er ut i verkligheten.”

21 februari: Glatt utrop om att det har satts upp en Lamotte-staty utanför LO-borgen. Han uttrycker i inlägget sin tacksamhet till elbolaget som står bakom reklamkuppen: ”Svensk Kärnkraft vägrade att vika ner sig och valde istället att göra något oerhört fint för att visa att de fortfarande har mitt förtroende. I natt restes därför en staty av mig.”

21 februari: Länk till en artikel i Expressen om att en plaststaty av Lamotte har satts upp utanför LO-borgen i Stockholm.

24 februari: Kort inlägg med film på Lamotte från dressyrkurs tillsammans med familjens hund. ”Vill ni se mer så kan ni följa hans Instagram”.

3 mars: En socialdemokratisk lokalpolitiker hängs ut med namn och bild eftersom han har twittrat om att det är bra att någon har stulit plaststatyn av Lamotte som hade satts upp utanför LO-borgen.

4 mars: I ett åsiktsinlägg argumenterar Lamotte för att Public Service bör läggas ner eftersom de inte omgående har berättat att mannen bakom attacken i Vetlanda är från Afghanistan.

4 mars: Lamotte publicerar namn och bild på gärningsmannen i Vetlanda-attacken, vilket högerextrem media tidigare har gjort också.

5 mars: Ett antal privatpersoner hängs ut med namn och bild efter att de i sociala medier har ifrågasatt det etiska i att Lamotte publicerade namn och bild på den misstänkte gärningsmannen i Vetlanda.

5 mars: Under rubriken ”Breaking news” berättar Lamotte att gärningsmannen i Vetlanda skrek ”Allahu akbar!”. Han hänvisar till att han har intervjuat en icke-namngiven person som var på plats men intervjun finns inte tillgänglig. ”För att inte röja mannens identitet kommer jag inte gå in på detaljer.”

8 mars: Kort intervju med presstalesperson hos polisen angående attacken i Vetlanda.

16 mars: Selfievideo där Lamotte är upprörd över att en namngiven man med invandrarbakgrund har häktats misstänkt för nya brott. I filmen intervjuar Lamotte även en person som var vittne till ett tidigare brott som mannen har begått. Det här gör att inlägget bör betraktas som journalistiskt även om det är reportage varvat med opinionsbildande.

18 mars: Lamotte är i ett inlägg upprörd över att en pastor som är aktiv centerpartist har fått polisskydd efter att ha hotats till livet då han försvarat ensamkommande flyktingar mot rasistattacker. ”Dessutom undrar jag varför vissa får polisskydd och andra inte? Jag och min familj har blivit hotade hundratals gånger och trots att jag har kunnat visa upp konkreta hot så har vi aldrig fått skydd av polisen.”

19 mars: Lamotte hävdar i ett inlägg att Carina Bergfeldt är ”Sveriges sämsta journalist” eftersom hon inte har varit tillräckligt hård mot Fredrick Federley i en intervju på TV.

10 april: Inlägg där Lamotte kritiserar motparten i den kommande förtalsrättegången mot honom.

14 april: Inlägg där Lamotte hävdar att människor som stöder motparten i förtalsrättegången stöder en djurplågare.

20 april: Inlägg om att den kommande förtalsrättegången mot honom är inställd och istället ersätts av en förberedande förhandling i väntan på rättegång längre fram.

23 april: Inlägg om att Lamotte har varit i tingsrätten för förberedande förhandling inför den kommande förtalsrättegången mot honom. ”Första ronden vunnen” enligt honom själv.

24 april: Länk till Lamotte-intervju i SD:s YouTube-kanal Riks.

28 april: Inlägg om att Lamotte ska vittna i domstol i ett fall där en person tidigare i tingsrätten dömts för förtal efter att ha delat inlägg av Lamotte.

29 april: Inlägg där Lamotte är upprörd över målsägarens advokats agerande inför den kommande förtalsrättegången mot honom.

3 maj: Lamotte uppmärksammar pressfrihetens dag med att förfasa sig över att människor har fällts för förtal efter att ha delat hans inlägg och att han själv är åtalad för grovt förtal.

7 maj: Inlägg om att Lamotte är glad över att ha tilldelats en offentlig försvarare i den kommande förtalsrättegången mot honom.

12 maj: Lamotte är upprörd över att målsägande i den kommande förtalsrättegången mot honom yrkar på fängelsestraff.

14 maj: Inlägg där Lamotte hävdar att han som enda journalist kunde avslöja att gärningsmannen i Vetlanda skrek ”Allahu akbar”. Han är upprörd över att SVT och Sveriges Radio fortfarande inte har rapporterat om detta. De ”fortsätter mörka”.

28 maj: Inlägg om insamling till person som fällts för förtal efter att ha delat inlägg av Lamotte.

31 maj: Lamotte berättar att han har betalat rättegångskostader för tre personer som fällts för förtal efter att ha delat Lamottes inlägg.

4 juni: Inlägg om att Lamotte har fått ett mejl från en kvinna som blivit stämd för förtal efter att ha delat inlägg av Lamotte.

22 juni: Åsiktsinlägg där Lamotte i en selfievideo berättar om en färdtjänstchaufför som dömts för våldtäkt. Lamotte är upprörd över domstolens resonemang och menar att gärningsmannen borde ha fått ett hårdare straff. Kan möjligen definieras som journalistik eftersom åsikterna ändå varvas med viss fakta som kräver någon form av research.

2 juli: Inlägg om att insamlingen till den mördade polisens familj är avslutad och att han fick ihop 400 000 kronor.

5 juli: Lamotte berättar än en gång att han har samlat in exakt 400 000 kronor till den mördade polismannens sambo och att insamlingen är avslutad.

6 juli: Länk till en intervju med Lamotte i tidningen Bulletin.

8 juli: Bild på polisman framför ett hav av blommor och ytterligare en text om att insamlingen till den döde polismannens familj är avslutad och att han fick ihop 400 000 kronor.

15 juli: Inlägg om att en intagen på Kumla har beställt en madrass av märket Tempur. Lamotte ifrågasätter det rimliga i att en grovt kriminell ska få lov att för egna pengar köpa en så fin madrass. Inlägget avslutas med kort mejlcitat från Kriminalvårdens pressekreterare och kan därför med en generös definition räknas som journalistik.

29 juli: Selfievideo där Lamotte avslöjar namn och bild på ”Ekeröpedofilen” efter att denne avtjänat sitt straff. (Kanske egentligen snarare en uthängning än journalistik men inlägget innehåller viss fakta).

30 juli: Lamotte varnar i ännu ett inlägg för att den dömda pedofilen nu släpps ut efter att ha avtjänat sitt fängelsestraff.

31 juli: En äldre kvinna hängs ut med namn och bild eftersom hon har kritiserat sättet som Lamotte har hängt ut Ekeröpedofilen på.

2 augusti: Före detta Kartellen-medlemmen Leo Carmona kritiseras eftersom han har kallat Lamotte för tiggare och swishhora.

4 augusti: Annika Strandhäll kritiseras eftersom hon har skojat om Joakim Lamottes skyddsväst.

25 augusti: Åsiktsinlägg om en man med bakgrund i Somalia som ska åtalas för att ha hotat kvinnliga socialsekreterare. Personen hängs ut med namn och bild trots att dom inte har fallit. Rubriken är ”VANSINNESATTACKER MOT KVINNOR OCH DÖDSHOT MOT VITA SVENSKAR”. I inlägget undrar Lamotte varför han får vara kvar i Sverige efter sitt första brott (det handlar om narkotikabrott och olovlig körning).

26 augusti: I ett inlägg berättar Lamotte att det finns ett fastställt datum för förtalsrättegången mot honom.

6 september: Lamotte berättar i ett inlägg att han vill åka till Lund och göra ett reportage där.

7 september: Inlägg om att det finns människor som är kritiska mot att Lamotte ska åka till Lund. En privatperson hängs ut med namn och bild eftersom han har kallat Lamotte för ”parasit” och ”rasist”.

8 september: Ytterligare ett inlägg där Lamotte berättar att han ska åka till Lund.

8 september: Livereportage från Lund där bland annat lokala SD-politiker intervjuas.

9 september: Lamotte efterlyser en person på Facebook som i Lamottes livesändning menade att gängkriminaliteten är ”invandrarkriminalitet” eftersom det bara är invandrare som håller på med det. Lamotte tycker att hans tankar är intressanta och vill gärna få en chans att prata mer med honom.

13 september: Journalisten Staffan Sonning hängs ut med namn och bild efter att på Twitter ha kallat Lamotte för en ”Ynklig fjant. Som sitter i bilen och skriker in i en kamera. ”Mitt förslag är att Staffan Sonning lämnar Stockholms innerstad och besöker valfri förort nästa gång kravallerna brakar loss. Innan han gjort det tycker jag att han skall hålla sin mun stängd och låta mig sköta mitt jobb.”

14 september: Den miljöpartistiske lokalpolitikern Axel Hallberg hängs ut med namn och bild efter att ha varit positiv till att en person störde en livesändning av Lamotte.

15 september: Inlägg om ”klankriget” i Lund. Kortfattad intervju med anonym källa.

20 september: Nytt inlägg om ”klankriget” i Lund där en anonym polis intervjuas kort. Även om inlägget bara ger en persons perspektiv bör det bedömas som journalistik.

28 september: Inlägg om att Lamotte har betalat skadestånd åt en person som blivit dömd för förtal efter att ha delat kränkande inlägg av Lamotte.

5 oktober: Inlägg om att Lamotte räknas som mäktigast på Facebook enligt Maktbarometern. ”Om ni uppskattar mitt arbete får ni gärna ge en donation. Då har jag möjlighet att fortsätta.”

9 oktober: Inlägg om att Lamotte har tackat ja till att ställa upp på en thaiboxningsmatch mot en annan medelålders man. ”Som ni vet backar jag aldrig för utmaningar. Därför har jag tackat ja.”

20 oktober: Inlägg om att det snart är dags för en thaiboxningsmatch. ”Till alla som tror att jag kommer förlora matchen har jag ett meddelande: Ni kan ta era åsikter och stoppa upp på ett ställe där solen inte skiner. Dessutom tror jag inte att ni själva skulle våga göra det jag gör.”

29 oktober: Inlägg där han tackar elleverantörsbolaget som sponsrar honom i den kommande matchen. Människor erbjuds att köpa T-shirts med reklam för bolaget och Lamotte.

6 november: Inlägg om att det är två veckor kvar till thaiboxningsmatchen och att han har gått ner åtta kilo i vikt. I inlägget passar han på att tacka elleverantörsbolaget som har gjort det möjligt för honom att satsa på sin träning.

14 november: Inlägg om att han har tränat hårt för sin thaiboxningsmatch och att han sponsras av Chang Fricks och Medborgerlig samlings Ilan Sadés elleverantörsbolag som har ”backat honom hela vägen.”

18 nov: Inlägg om att det snart är dags för thaiboxningsmatchen.

23 nov: Inlägg om att han vann trots att publiken buade. ”Nu är det dags att lämna detta bakom mig och ta tag i journalistiken igen”.

Därefter ingenting.  Så resultatet av Joakim Lamottes ”journalistik” år 2021 blev som sagt…

Antal inlägg    ”Journalistiska”   Om sig själv

2019              164            6%                70%
2020              81              3%                73%
2021              67            12%                73%

Tidigare års detaljerade granskningar av Lamottes ”journalistiska” prestationer finns att ta del av här: 2019 och 2020 

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver YouTube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.