Veckans värsta böter

6,7 miljoner kronor i fortkörningsböter

Av Ricard A R Nilsson 2022-01-14

Alla med körkort har sannolikt vid något tillfälle brutit mot hastighetsbegränsningen. Och när man blir tagen så blir det böter, i Sverige är det högsta beloppet 4000 kr. Billigast att köra för fort är det i Sudan, där boten i snitt landar på 59 öre.

Högst böter riskeras i Schweiz där snittet ligger på cirka 116 000 kronor. Det högsta bötesbeloppet någonsin låg på 6,7 miljoner kronor och då var det en svensk som satt bakom ratten.

Det australiensiska försäkringsbolaget Budget Direct undersökte bötessummor runt om i världen och fann att de skiljde sig från under en krona till flera miljoner.

Anledning till att det skiljer sig så mycket mellan olika länders bötesnivåer är att storleken beräknas på olika sätt.

I Sverige och några andra länder finns ett maxbelopp. Andra nationer, till exempel Mexiko och Chile, baserar böterna på en inhemsk nationell beräkningsmodell.

Ett annat sätt att fastställa böterna utgår ifrån den taxerade inkomsten, vilket bland annat Finland och Schweiz har. Denna sistnämnda modell kan ge skyhöga bötesbelopp, vilket alltså en svensk fick erfara.

Under 2010 stoppades en svensk turist i Schweiz i sin Mercedes SLS AMG efter att ha kört i 290 km/h vilket där var 170 km/h för fort.

Hastigheten var så hög att flera hastighetskameror inte klarade av att registrera farten eftersom de på den tiden var begränsade till 200 km/h.

Men till slut passerades en modernare kamera som fångade fartsyndaren och fastställde farten till 290 km/h. Straffet: en beslagtagen bil och 6,7 miljoner kronor i böter.

Schweiz innehar även andra och tredje platsen på topplistan av de högsta utdelade böterna, 2 858 000 kronor respektive 2 796 000 kronor. På topp-20-listan så finns Finland med på inte mindre än 14 platser med utdömda böter på mellan 372 000 – 1 896 000 kronor.

Billigast att köra för fort är det i Sudan, Syrien och Angola. I dessa länder ligger snittböterna på 59 öre, 72 öre respektive 4,16 kr.

Även om upp till 4000 kr i böter kan verka mycket för oss i Sverige, så får vi nog vara glada över att det finns ett tak. För hundratusentals kronor eller till och med miljoner i böter, ter sig – enligt mig – vara aningen orimligt.

Det ska dock kommas ihåg att det varit på förslag att införa bötesnivåer baserade på den taxerade inkomsten även här. Än så länge har förslaget avvisats – något i alla fall jag är glad för.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Ricard A R Nilsson dömdes till livstids fängelse för mord, men fick under 2017 sitt straff tidsbestämt till 30 år och är sedan september 2019 frigiven. Under åren i fängelse har han betat av nio olika universitetsexamina.
Ricard har släppt flera böcker, bland annat ”En livstidsdömds dagbok” och ”Under Kriminalvårdens grönrandiga påslakan”.
Han har medarbetat på Para§raf sedan vi startade magasinet. Ett av Para§rafs honnörsord är inifrån. Vi ska så långt det är möjligt rapportera inifrån. Komma in under ytan. Ricard har rapporterat inifrån fängelsevärlden. Nu fortsätter han att skriva utifrån sina insikter om fängelser och den undre världen.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.